Pamet u svetu, zemlja u srcu

S. BABOVIĆ

16. 08. 2010. u 20:52

Stefan Stefanović (21) novi predsednik Organizacije srpskih studenata u inostranstvu. Osnovni cilj misije je vraćanje visokoobrazovanog kadra na poslove u Srbiji

STEFAN Stefanović (21) iz Niša nedavno je izabran za predsednika Organizacije srpskih studenata u inostranstvu. Osnovali su je ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić i Jovan Ranković savetnik predsednika Srbije Borisa Tadića.

Na to mesto, nije došao slučajno. Juče je posle odmora u Srbiji otputovao u Nemačku gde studira medicinu. "Novosti" su pratile Stefana još od školskih dana, kada je kao učenik Gimnazije "Bora Stanković" osvojio dve zlatne i jednu srebrnu medalju na međunarodnim olimpijadama znanja iz više oblasti. U "beli svet" se otisnuo sa željom da pomogne svojoj zemlji. Održao je obećanje.

Pored studija medicine na Univerzitetu u Hajdelbergu, Stefan je istovremeno i na polovini svog doktorata u molekularno-biološkoj laboratoriji za neuroonkologiju Univerziteta Hajdelberg. Bio je stipendista Fonda i Fondacije za mlade talente Vlade Srbije, Karber Stiftung, Gete Instituta, grada Niša. Studije medicine na Rupert Kars Univerzitetu Hajdelberg odlično mu idu.

POLIGLOTA
MEĐU mnogobrojnim uspesima u karijeri, Stefan Stefanović ima upisanu i Svetosavsku nagradu srpskog ministarstva prosvete. Radio je kao tutor-demonstrator anatomije i molekularne biologije za internacionalne studente na Univerzitetu Hajdelberg. Bio je volonter Crvenog krsta. Prošle godine je sa grupom saradnika osnovao OSS Hajdelberg. Odlično govori nemački, engleski i ruski jezik, a služi se španskim, jidišem i bugarskim jezikom.

- Želim da ogroman potencijal mladih srpskih intelektualaca efektno povežemo i kroz našu sinergiju pokažemo srpski kapital za budućnost. Da za nas govore naši rezultati - zapisao je u vreme kada je bio zamenik predsednika OSSI.

Od te misije nije odustao. Organizaciju srpskih studenata u inostranstvu čekaju novi izazovi. Pod okriljem projekta "Nove mogućnosti" trebalo bi da se u Srbiji otvori prostor za visokoobrazovane mlade ljudi, koji bi po usavršavanju u svetu došli svojim kućama i radili.

- Naša organizacija okuplja oko 600 studenata koji su na najprestižnijim svetskim univerzitetima (Harvard, Prinston, Kembridž, Oksford, Hajdelberg) - kaže Stefan. - S jedne strane, umrežavamo se van granica zemlje i želimo da u 2012. godini oformimo mrežu svojevrsnih naučnih baza, koje će u isto vreme biti lokalni ogranci naše organizacije. Lobiraćemo, produbljivaćemo veze sa stručnjacima iz celog sveta, svuda gde sretnemo ljude koji bi mogli da odlučuju o interesima naše zemlje. Osnovna odlika OSSI je patriotizam.

Stefan, za koga je prošle nedelje u Gradskoj kući priređen prijem i obećana sva potrebna pomoć u daljem radu studenata u dijaspori, dodaje:

- Osnovna stvar je da zaustavimo odliv mozgova. Zato je i pokrenut projekat "Upoznaj Srbiju", koji podrazumeva jednomesečnu praksu u ministarstvima. Posebno ćemo se založiti za stalne kontakte sa diplomatsko-konzularnim predstavništvima Srbije u celom svetu. Gradimo platformu kako bi objedinili sve funkcije najboljih svetskih društvenih mreža na Internetu.

PEDIGRE

PRIVATNO, Stefan je vrlo skroman, ali zabavan momak, koji stiže i da se druži, čita, izlazi i zabavlja se. Tako se ponašao i dok je bio gimnazijalac. Kao svestran učenik osvajao je priznanja na filozofskim olimpijadama, pa su ga još kao tinejdžera prozvali Aristotel. Bio je jednako uspešan i u međunarodnim proverama znanja iz biologije (prvi među 800 učenika 2007. godine u Sankt Peterburgu) i istorije. Pobedila je, ipak, ljubav prema medicini, nasleđena od roditelja. Otac Ivan je neurohirurg, a majka Slađana pedijatar.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije