Albanci ubili Grka

Z. Š.

14. 08. 2010. u 20:51

Međuetnička napetost na jugu Albanije. Prema navodima očevidaca, Gumasa su, u četvrtak, ubila trojica Albanaca, bukvalno ga pregazivši automobilom

Posle nasilne smrti 35-godišnjeg Aristotelosa Gumasa, u gradu Himara, na jugu Albanije, vlada velika zategnutost između etničkih Grka i Albanaca.

Prema navodima očevidaca, Gumasa su, u četvrtak, ubila trojica Albanaca, bukvalno ga pregazivši automobilom. Incident koji se tragično završio počeo je u radnji koja pripada pokojnom Gumasu. Albanci su od njega zahtevali da ne govori grčki, već da se u Albaniji obraća na albanskom jeziku. Došlo je do verbalnog sukoba, potom i do tuče. Gumas je uspeo da pobegne na motoru, a trojica siledžija su se dali u potragu za njim. Kada su ga, posle hajke gradskim ulicama, stigli, namerno su naleteli na njegov motor i pregazili ga, navode svedoci.

Etnički Grci, koji su većinsko stanovništvo u Himari, blokirali su sa stotinama automobila sve prilaze gradu, zahtevajući brzu i energičnu akciju vlasti. Uhapšeno je šest osoba, navode grčki mediji, a u policijskom izveštaju se govori o "nesrećnom slučaju".

Himara je grad na samoj obali mora, u centru regiona u kojem živi većinsko grčko stanovništvo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

neko i niko

15.08.2010. 15:08

Ovako i gore radili su i na Kosovu i??zalim grcku manjinu da ne ispadne kako oni ugrozavaju jadni albanski narod,nadam se da Grcke vlasti(Drzava)nije kao Srbija da preko noci bezi sa svog vekovnog OGNJISTA.