Srpska slava u Zambiji

Marko LOPUŠINA

utorak, 10. 08. 2010. u 17:35

Српска слава у Замбији
Arhimandrit Pantelejmon Jovanović poreklom iz Čačka, vodi pravoslavnu misiju na jugu Afrike

KADA su Srbi gromoglasno navijali za naš fudbalski tim na prvenstvu u Južnoj Africi, mnogi domaćini su se pitali otkuda odjednom tako mnogo srpskih navijača. Južnoaferikancima je odgovorio golgeter Marko Pantelić:

- Naš sveštenik iz Johanesburga je okupio sve Srbe u Africi i doveo na Mundijal da navijaju za Srbiju. Arhimandrit Pantalejmon je naš dvanaesti igrač – pohvalio se Marko Pantelić.

U ovoj šali bilo je jako mnogo istine, jer je starešina hrama svetog apostola Tome u Johanesburgu, arhimandrit Pantelejmon Jovanović, pre početka Mundijala u Južnoj Africi obišao ovu zemlju i susedne države u svojoj pravoslavnoj misiji. U susednoj Zambiji je, na primer, arhimandrit Pantelejmon proletos posetio 25 srpskih porodica, odžao službu i molitvu za blagostanje.

- Ova misija je realizovana uz pomoć episkopa Zambije gospodina Joakima koji je dao svoj blagoslov i ustupio crkvu i rezidenciju za našu zajednicu u Lusaki. Na službi su bili Pavle Baskot, otpravnik poslova u Ambasadi Srbije u Lusaki, zatim Božo i Mladen Banović, Bojan Blagojević i Nevenka Micić, koji su bili članovi odbora za pripremu posete. A na svečanoj večeri su bili vladika Joakim i Boris Malahov, ambasador Ruske Federacije u Zambiji sa gospođom. Tokom posete Zambiji učvršećene su veze ova tri pravoslavna naroda na tlu Afrike – otkrio nam je arhimandrit Pantelejmon.

U Africi danas, prema slobodnim procenama, ima oko 60.000 Srba. Najviše ih je u Južnoafričkoj republici, a potom u Libiji, Egiptu, dok ih u Zambiji ima oko 200.

Srpsku zajednicu čine bivši predstavnici jugoslovenskih firmi, koje su ovde gradile puteve i brane, ali i novi ekonomski migranti, koji traže posao po crnom kontinentu.

- Veliki broj Srba su arhitekate, građevinaci, inženjeri koji su otvorili privatni biznis i postali ugostitelji, profesori, automehaničara, prevoznici, vinogradari i vinari. Oni imaju snažna patriotska osećanja i privrženi su Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je dosta snažna u Zambiji. Naše ljude Zambijci zovu Muzunguuu što je ustaljen izraz za belca. Prvi put sam kročio u ovu zemlju 2009. godine i od tada se napredlog Nevenke Micić naši ljudi u Zambiji jednom mesečno okupljaju na zajedničkom ručku i tom prilikom sakupljaju prilog za jedini srpski pravoslavni hram u Africi – otkriva nam otac Pantelejmon.

Otac Pantelejmon je služio svetu liturgiju u hramu pri vladičanskom dvoru u Lusaki. Na liturgiji su pevali lokalni zambijski pravoslavni sveštenici otac Silvestar i otac Filip. Arhimandrit je obišao još dve pravoslavne crkve u Lusaki, u čijoj porti su grci podigli škola o kojoj brinu pravoslavni svestenici. Pravoslavni Srbi u Lusaki su se zajedno sa srpskim svestenikom se pomolili Bogu na svom maternjem jeziku. Otac Pantelejmon je odslužio i parastos pokojnom Iliji Bežanovu na gradskom groblju u Lusaki.

Shodno tradiciji srpski ručak za 50 gostiju i vernika pripremila je Nevenka Micić, a otac Pantelejmon je održao besedu o pravoslavlju i potrebi da se formira Srpski odbor, radi organizovanja samouprave na loklanom novu. Posle dogovora i formiranja odbora, skup je okončan uz himnu Svetom Savi, pesme “Bože Pravde” i “Tamo daleko”.

- Srpski odbor u Lusaki kao savetodavno telo čine Bojan Blagojević, Mladen Banović, Nebojša Spasić, Nikola Ranković, Saša Maglov, Bratislav Salipur i Nevenka Micić. Prvi naši zadaci biće sakupljanje podataka o svim Srbima u Zambiji i celoj Africi, kako bismo se povezali, ali i počeli da radimo na knjizi koja će se zvati “Srbi u Africi”. Ministarsto za dijasporu je podržalo ovaj projekat, koji treba da nas okupi i pokaže snagu srpske zajednice na crnom kontinentu – rekao nam je otac Pantelejmon Jovanović, koji je u Srpsku pravoslavnu crkvu već učlanio stotinu Afrikanaca.

SRBI U BOCVANI

U susednoj Bocvani ne postoji nijedna pravoslavna crkva, ali otac Pantelejmon u ovu zemlju odlazi dva puta godišnje, jer u njoj srpsku koloniju čini tridesetak porodica. I u Bocvani je formiran Srpski odbor. A otac Pantelejmon i vernici planiraju da u Gaborone, prestonici Bocvane uskoro otvore prvu srpsku školu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

dr bratislav spasic

12.08.2010. 21:55

Bog ti pomogao oce Pantalejmone.Pravoslavlja nikad dosta.Pozdrav iz Leskovca.