Srbija ostala u srcima

I. MIĆEVIĆ

07. 08. 2010. u 20:39

Održana skupština Organizacije srpskih studenata u inostranstvu. Većina ih je zainteresovana za ostanak u zemljama u kojima studiraju

DESETINE akademaca udruženih u Organizaciju srpskih studenata iz inostranstva (OSSI) okupile su se u subotu u Rektoratu Beogradskog univerziteta. Na svečanoj godišnjoj skupštini birali su novo rukovodstvo, na okruglim stolovima raspravljali o naučnim i privrednim temama.

Iako im sa svih strana stižu poruke kako bi trebalo da se vrate u Srbiju, većina ovih studenata više je zainteresovana za ostanak u zemljama u kojima studiraju.

- Mi zapravo nikada nismo ni otišli iz Srbije. Pričamo srpskim jezikom, pratimo događaja u svojoj zemlji i više doprinosimo njenom napretku tu gde smo sada, nego da se u nju vratimo - kaže Milutin Stanisavljević, predsednik OSSI-ja.

Ipak, većina kaže da odluka ostati ili se vratiti nije konačna. Što Srbija više napreduje, tako raste i želja za povratkom.

„Upoznajmo Srbiju“ jedan je od programa, kažu, koji im pomažu da bolje upoznaju svoju zemlju i kako ona funkcioniše, posebno onima koji su zemlju napustili mnogo pre studija.

Koliko su ovi studenti, sa inostranim znanjima i navikama, veliki potencijal koji Srbija ne sme tek tako da ispusti, govorili su, između ostalih, i Srđan Sređković, ministar za dijasporu, prof. dr Branko Kovačević, rektor Beogradskog univerziteta, episkop Atanasije Rakita ...

- Važno je da se okupljate, da prevaziđete podele, svojim znanjem i umećem pokažete ko ste i odakle ste. I nikada ne smete biti umorni od onoga što su vaši nacionalni interesi - opomenuo ih je Borko Stefanović, politički direktor Ministarstva spoljnih poslova.

ŠTA KAŽU USPEŠNI

ANA RANITOVIĆ završila je master studije na Oksfordu:

- Bavim se antropologijom, i to Balkana, posebno Srbije, tako da bih, posle tri godine doktorskih studija, volela da se vratim.

MIHAJLO SAVKIĆ uskoro će da diplomira ekonomiju na Univerzitetu Bokona u Milanu. Srednju školu završio je u Austriji, a tokom studija „šetao se“ od Budimpešte i Milana do Honkonga:

- Ne verujem da ću se vratiti. Jer sve što učim iz ekonomije na Zapadu se već primenjuje, a u Srbiji to nije slučaj.

SANJA BERONJA student je Instituta političkih nauka u Parizu:

- Otišla sam sa francuskom stipendijom. Godine 2008. obnovili smo rad OSSI-ja i samim tim što želimo da se okupljamo i ujedinjujemo želimo i da se vratimo ako za to postoje uslovi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Dragana

10.08.2010. 09:05

Voli svako svoje poreklo ali ne voli ono sto u drzavi porekla se desava i ne dozvoljava se stvarni napredak i razvoj drzave ni naroda a posebno je gusenje vece kada se covek posle "bela sveta" vrati i vidi da novo znanje i nacin razmisljanja neko to ne voli ciljano da se zasadi dole..mnogo toga je trulo i temeljno treba menjati i zakone i nacin rada a zakoni su prvo ti koje treba napisati stvarno primenjivati...