Ceo hotel bez dozvole

V. R

29. 06. 2010. u 20:16

Crna Gora - MANS izneo nove optužbe za nelegalnu gradnju barskog biznismena Emina Kalamperovića

BAR - Kompleks “Vista” u Baru nije jedini projekat koji su Emin Kalamperović, brat bivšeg ministra policije Jusufa Kalamperovića, i njegova kompanija “Kalamper” d.o.o. gradili nelegalno, saopštio je u utorak Dejan Milovac, direktor programa MANS za urbanizam.

Prema podacima Uprave za nekretnine, Emin Kalamperović je vlasnik četvorospratnog apartmanskog hotela na samoj obali mora između Bara i Ulcinja, u naselju Veliki Pijesak, površine 1.390 kvadrata koji nema građevinsku dozvolu.

Kalamperović poseduje 1.233 kvadrata hotela “Kalamper”, dok je vlasnik ostatka izvesna Fejzija Peročević, koja je i suvlasnik parcele od 431 kvadratnog metra na kojoj se nalazi hotel. U okviru hotela ima 15 apartmana, riblji restoran, a kompleks poseduje i sopstvenu plažu Kalamper bič kao i plažni bar.

Iako za hotel “Kalamper” nema dozvolu, navodi Milovac, Kalamperović je uspeo da na takve objekte stavi čak dve hipoteke u cilju obezbeđenja dva kredita od NLB Montenegro banke u vrednosti od 500.000 i 250.000 evra.

Iz MANS navode je izgradnja objekta u celosti završena i da je hotel stavljen u funkciju. U narednom periodu MANS će istražiti da li hotel “Kalamper” poseduje upotrebnu dozvolu, s obzirom na to da je očigledno predat na upotrebu.

Pored ovoga, prema podacima Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, plaža Kalamper bič je prošle godine radila bez odobrenja.

Milovac navodi da je MANS podneo krivičnu prijavu protiv Emina Kalamperovića zbog nelegalne gradnje luksuznog kompleksa “Vista”, površine 10.000 kvadrata, vrednosti 15 miliona evra.

MANS je pozvao resorno Ministarstvo uređenja prostora, pre svih ministra Branimira Gvozdenovića, da bez obzira na jake političko-rođačke veze i privilegije koje Kalamperović verovatno uživa, obavi inspekcijski nadzor nad svim nelegalnim objektima Emina Kalamperovića i do kraja sprovede zakone i propise.

Milovac navodi da svaka druga akcija resornog ministarstva predstavlja aktivno saučesništvo u nelegalnoj gradnji i šalje poruku ostalim investitorima poput Kalamperovića da novac, političke i rođačke veze mogu zameniti poštovanje zakona i propisa u oblasti urbanizma.

NIJE NI PODNEO ZAHTEV

- ŠTO se tiče kompleksa “Vista”, apsolutno su netačne tvrdnje Emina Kalamperovića da je njegova kompanija pre nekoliko meseci predala zahteve za izdavanje građevinskih dozvola, te da će one biti izdate do kraja ove sedmice. U zvaničnoj evidenciji barskog Sekretarijata za uređenje prostora tih zahteva nema, pa se postavlja pitanje na koji način Kalamperović očekuje da će mu opština izdati građevinske dozvole - navodi Milovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije