Plaćali - neprijatelju

D. M.

22. 06. 2010. u 20:56

U izveštaju nezavisne komisije o Avganistanu navedeno da je Talibanima za “slobodan prolaz” nedeljno davano dva miliona dolara

OD početka intervencije u Avganistanu do danas, Amerika je, preko domaćih posrednika, praktično finansirala direktne protivnike - talibane - sa ukupno 2,16 milijardi dolara, izvestila je donji dom američkog Kogresa posebna komisija. Novac je, prenose agencije delove izveštaja, odlazio raznim avganistanskim privatnim firmama za obezbeđenje koje su, zauzvrat, “omogućavale slobodan prolaz iz Pakistana u Avganistan konvojima za snabdevanje savezničkih trupa”. Izveštaj je potpisao predsednik potkomiteta za nacionalnu bezbednost Predstavničkog doma Džon Tiernej.

Izveštaj na 79 strana, naslovljen “Gospodari rata. Lanac korupcije u snabdevanju snaga SAD u Avganistanu”, šokirao je Kongres. Državna sekretarka Hilari Klinton je priznala, javljaju agencije, da je “bilo mnogo korupcije u Avganistanu”, ali i da je “američki novac, verovatno, bio jedan od glavnih izvora za finansiranje talibana”. Odmah se oglasio i vojni vrh, saopštenjem da je započeta hitna istraga o korupciji u Avganistanu, kao i da je na čelu istražnog tima admiral Katlin Daso.

Komisija tvrdi da je glavni igrač u poslovima obezbeđenja konvoja izvesni komandant Ruhulah. Iza njega stoji firma “Vatan risk menedžment”, čiji je vlasnik polubrat aktuelnog predsednika Avganistana Karzaija. Ova firma, kažu, po potrebi iznajmljuje usluge drugih avganistanskih “firmi za zaštitu”, a dobit, po pravilu, završava kod talibana. Za usluge “zaštite” uobičajena tarifa je po kamionu, u zavisnosti od tovara, bila između 1.500 i 15.000 dolara, a od američke države pobunjenici su nedeljno dobijali gotovo dva miliona dolara!

Američka TV mreža Ej-Bi-Si javila je da je američki vojni vrh, u podmićivanju protivnika talibana, u stvari, poslušao ruske generale koji imaju iskustva iz vremena sovjetske intervencije. Dva neimenovana sovjetska veterana, kaže TV stanica, rekli su u avgustu 2009. godine američkom generalu Stenliju Mekkristalu da je “ključ pobede u podmićivanju talibana”. Generali su mu sugerisali i da “Amerikanci treba da grade džamije širom zemlje u kojima će mule u molitvama da propagiraju islam prijateljski raspoležen prema Zapadu”, dodajući da je “potrebno potplatiti plemenske vođe, što je veoma lako izvodljivo”...

GLAVNOKOMANDUJUĆI NA RAPORT

KOMANDANT koalicionih snaga NATO u Avganistanu, američki general Stenli Mekkristal povučen je u utorak u Vašington. Bela kuća pozvala ga je da objasni kontroverzne i kritičke ocene o nekim ključnim ljudima administracije Baraka Obame i predsedničkim savetnicima, objavljene u članku u magazinu “Roling stoun”, javile su agencije. Poziv je stigao samo dan pošto se general javno izvinio zbog stavova o nekim najbližim Obaminim savetnicima.

Izveštač Bi-Bi-Sija sa severa Avganistana Kventin Somervil javio je da objavljeni članak iznosi na videlo činjenicu da postoji neslaganje između vojnih zvaničnika i administracije SAD u pogledu strategije u Avganistanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

SajTek

23.06.2010. 00:39

"Dva neimenovana sovjetska veterana" savetuju americkog generala da "podmicuje talibane", "gradi dzamije" i vrbuje hodze na svoju stranu.(?) Ovakvu glupost moze da smisli samo americki vojni vrh a da je plasira njihova medijska ekspozitura u obliku Ej-Bi-Si-ja. Bolje da su pitali svoju "grupu mudraca" sta da rade - kada su im se vec prljav ves susi na avganistanskom vrelom suncu.Opet se medjutim sa aktuelnih tema, kao sto je umesanost NATO trupa u azijski narko-biznis, paznja skrece na nebitno.

Jaroslav

23.06.2010. 05:25

E jaki su ovi Talibanerosi ,ne da napravise Amere majmunima nego MAGARADIMA...

Naivni

23.06.2010. 09:59

Pa to svi znaju - Rusi uvek zamute! A prostosrdačni, posteni, naivni, lakoverni vitezovi - natrče. Pa šta, nisu znali za štos pa natrčali, svakom može da se desi. Nagovorili ih Rusi, lukavci jedni nijedni.