MOSTAR - Prilikom nedavnog raščišćavanja ostataka porušene Saborne crkve u Mostaru, radi njene obnove, sveštenici su u grobu mitropolita zahumsko-hercegovačkog Leontija Radulovića, pre 18 godina sravnjenog zajedno sa crkvom, pronašli njegove netruležne mošti. Mitropolitovo telo sahranjeno pre 122 godine potpuno sačuvano, a odeća je netaknuta. Mnogi vernici koji dolaze da se poklone moštima kažu da se crkvom širi poseban miris, miris svetitelja.
- Nismo mogli da dobijemo veći blagoslov od ovoga na početku radova obnove Saborne crkve Svete trojice. Tela svetitelja, kojima i Leontije Radulović pripada, izvan su zakona prirode, ne raspadaju se, a uz to prilikom iskopavanja se ne oseća neprijatan miris. To se desilo i sada. Pronašli smo potpuno očuvano njegovo telo, nije se raspalo iako je grob bio prilično natopljen vodom. I odeća je gotovo netaknuta - veli mostarski paroh Radivoje Krulj.
Srbi povratnici u Mostar kažu da je to kao neko predskazanje, neki znak da će svitati lepša jutra za mostarske Srbe.
Mošti mitropolita Leontija Radulovića izmeštene su u staru pravoslavnu crkvu Rođenja presvete Bogorodice, dok se ne obnovi Saborna, najvažniji hram Srba u dolini Neretve, koji je zapaljen, a potom miniran 15. i 16. juna 1992. godine, na praznik Svete trojice. Kovčeg sa mitropolitovim moštima stavljen je na počasno mesto u staroj pravoslavnoj crkvi kako bi vernici mogli da im se poklone i da ih celivaju. Posle obnove Sabornog hrama Svete trojice ponovo će u njemu biti sahranjene.
- Kako je Leontije Radulović sebe ugradio u temelje Saborne crkve, on nam još više daje snagu da i mi sebe ugradimo u nju. On nam se na zaista veličanstven način javlja i objavljuje kao Božja volja. Netruležnost njegova tela i svetiteštvo njegovo je poput netruležnosti ovog hrama i bića Mostara i svih ljudi koji ovde žive. Ona je nepobediva i daje nam podstrek da obnovimo Sabornu crkvu Svete trojice na kvalitetan način, u pravom smislu obnove. To je radost za nas - dodaje sveštenik Krulj.

SMIRAJ NAŠAO U MOSTARU
ROĐEN 1835. godine, u Popovom Polju, sa krštenim imenom Luka, otisnuo se u svet. Preživeo je dva zatočeništva, tursko i austrougarsko, stigao do Beograda, Dubrovnika, Crne Gore, da bi smiraj duše našao u Mostaru gde i danas počivaju njegove mošti.
Mitropolit Leontije nije ni pola godine upravljao hercegovačkom eparhijom. Razboleo se, pretpostavlja se od sušice, a i od posledica zarobljeništva i mučeništva. Predstavio se u Gospodu 12. oktobra 1888. godine a u znak zahvalnosti za njegova dela, stradanja i mučeništva, sahranjen je u Sabornoj crkvi Svete trojice u Mostaru, odmah ispod vladičanskog predstola.