SKORO 50 miliona građana najveće svetske ekonomije bukvalno je na ivici opstanka. Američki Sekretarijat za poljoprivredu upravo je objavio da je 17 miliona ljudi u Sjedinjenim Državama prošle godine bilo gladno, ili nije imalo dovoljno hrane, što je 45 procenata više u odnosu na 2007. Posebnu zabrinutost izazvao je podatak da 16,7 miliona dece u SAD nije moglo redovno da jede prethodne godine, pa je u domaćinstvima sa najmlađim stanovnicima Amerike zabeležen i najveći porast izgladnelih. I ukupno, glad u Americi dostigla je najviši nivo od 1995. godine, od kada se sprovode istraživanja ove vrste.
Tako je predizborno obećanje američkog predsednika Baraka Obame da će da iskoreni glad u SAD do 2015. godine sada na velikom testu. Obama je prvi američki predsednik koji je postavio ovakav cilj, pa ipak, njegova administracija još nije ponudila detaljan plan hvatanja ukoštac sa ovom pojavom u zemlji u kojoj se rafovi u samoposlugama povijaju pod namirnicama iz svih krajeva sveta, a proizvođači utrkuju za mesto na velikom, prestižnom tržištu.
Sekretar za poljoprivredu Tom Vislak je govorio o težnjama administracije da se bori protiv gladi otvaranjem novih radnih mesta, i novim beneficijama za nezaposlene, ali nije ponudio i sveobuhvatni program mera koje bi išle dalje od njegove izjave da “američki smisao za pravičnost neće tolerisati ovaj problem”.

“POZIV ZA BUĐENjE”
NEVLADINA organizacija “Hrana za Ameriku” zabeležila je u septembru porast zahteva za hitnom pomoći u prehrambenim namirnicama za trećinu veći nego prošle godine, posebno u Nevadi, Floridi, Mičigenu, Kaliforniji i Ohaju. Zabeležene su istina, za 20 procenata veće donacije, ali ipak nedovoljne da bi odgovorila na potrebe 205 “banaka hrane”.
- Ovo je poziv za buđenje - upozoravaju iz ove organizacije.