Zbogom oružje - u Ždrijelu

V. KADIĆ

13. 06. 2008. u 18:40

Na planini Pusti lisac kod Nikšića uništeno 1.500 raketa "strela 2M". Stručnjaci: Nema opasnosti od radijacije. U selu Brestica odahnuli

NIKŠIĆ - Uništavanje 1.500 raketa tipa "strela 2M", na lokalitetu Pusti lisac u Dragovom ždrijelu kod Nikšića, u okviru Tehničkog sporazuma Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva inostranih poslova SAD, koje je počelo pre više od mesec, završeno je ovih dana. Ministar odbrane Boro Vučinić, sa saradnicima, prisustvovao je prvom probnom uništavanju 30 raketa metodom detonacije u fugasi. Prethodno je Zavod za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore utvrdio da rakete "strela 2M" nisu radioaktivno opasne. Takođe, MUP je dalo odobrenje da je bezbedno njihovo uništavanje i to na privremenom poligonu Pusti lisac.
Međutim, sporovođenje ovog sporazuma od samog starta nailazilo je na brojne probleme, ne samo oko lokacije, nego i kome je posao oko uništavanja viška naoružanja povereno. Najpre se kao izvođač ovog posla pominjala firma "Polieks" iz Berana, da bi kasnije to preuzelo preduzeće "Buster" iz Nikšića. I kada se očekivalo da posao krene, meštani Župe nikšićke usprotivili su se uništavanju "strela 2M" u napuštenom rudniku boksita u Borovim brdima, koji se nalazi na njihovom području. Nađena je alternativna lokacija i to usred planine Pusti lisac u Dragovom ždrijelu, u blizini sela Brestice.
Obilazeći ovaj nepristupačni teren reporter "Novosti" se našao na lokaciji gde su rakete uništavane. U Ždrijelu su ostali razbacani sanduci i drugi rekviziti, dok su nešto niže nastali krateri, duboki svedoci uništavanja "strela".
Strahujući od detonacija, radijacije, ugrožavanja lokalnog makadamskog puta i životne sredine usprotivili su se meštani ovog zapuštenog i zaboravljenog kraja, smeštenog između nikšićke i cetinjske opštine. Oni su pre nekoliko dana u Rudinama pored magistralnog puta Nikšić - Trebinje, blokadom puta sprečili prolaz vozilima sa raketama "strela 2M".
- Bojimo se da ćemo se sa stvarnim posledicama suočiti tek kada "mineri" odu, kažu meštani Veljko i Veselin Krivokapić, dok Vaso Perović strahuje da će se zbog ovog posla cela okolina zatrovati.
- Ni pčela ovde više ne pada na cvet.
Hoće li Pusti lisac i Dragovo ždrijelo opet biti pogodno mesto za sprovođenje Tehničkog sporazuma između Crne Gore i SAD ostaje da se vidi. Meštani od toga još zebu, jer, kako kažu, "strela" im je preko glave, a kamoli još da im "ose", "zolje" ili "maljutke" drmaju vekovna ognjišta.

SRED PUŠAKA...
UZ UNIŠTENIH 1.500 "strela 2M", precizirano je da se tokom sprovođenja ovog sporazuma uništi ukupno 612.231 kilogram razne municije! I to hiljade metaka kalibra 7.62 mm i 7.9 mm, tenkovskih i topovskih metaka, nekoliko vrsta mina, ručnih bombi, protivdiverzantskih bombi, oko hiljadu "zolja M80", više od 18.000 mina tipa RB M57, kao i ruske protivavionske rakete RZ-13, "ose" i "maljutke", proizvedene u bivšoj Jugoslaviji i 842 tone morskih mina i bombi i 108 tona avionskih bombi. U naredne dve do tri godine biće uništeno i nekadašnje skladište eksploziva iz Brezovika od 6.000 tona.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije