Načelnik sve “zakuvao“

R. GUTIĆ

15. 04. 2008. u 18:06

Šire se optužbe da se iza kupoprodajnih transakcija „Srbinjeprevoza“ krije prevara. Krivična prijava tereti Zdravka Krsmanovića za svesno kršenje zakona i propisa

FOČA - Kupoprodaja imovine „Srbinjeprevoza“, preduzeća u kome je u junu 2006. pokrenut stečaj, a 50 radnika, kojima se na ime neisplaćenih plata duguje 700.000 maraka, otišlo na biro, verovatno će imati sudski epilog. Jer, tvrdi se, reč je o „prevari na četiri točka“ i „nezakonito obavljenom poslu“, zbog čega bi se na optuženičkoj klupi vrlo lako mogao naći prvi čovek grada, socijalista Zdravko Krsmanović.
Policija je ovih dana podnela krivičnu prijavu protiv Krsmanovića - nadležnom tužilaštvu u Trebinju, kojom se tereti da je upravo on sve to „nelegalno izrežirao i uradio“, bez odluke i ovlašćenja Skupštine opštine, „svesno kršeći zakon i propise“.
Prvo je, kako piše u prijavi, „protivpravno dao punomoć Zoranu Ćosoviću, načelniku Odeljenja za privredu i društvene delatnosti, da u ime opštine Foča, na licitaciji 14. novembra 2007. godine, kupi nekretnine „Srbinjeprevoza“.
Po pravu preče kupovine, imovina pomenutog kolektiva je i kupljena po najviše izlicitiranoj ceni, za pola miliona KM.
Dana 18. decembra, zaključio je ugovor o kupoprodaji izlicitiranih nekretnina „Srbinjeprevoza“, koje je do 1992. godine poslovalo pod imenom „Fočatrans“, a koje su kasnije prodate firmi „Peđa- turs“, za isti iznos.
Obe, kako se danas tvrdi, neregularne i kupovine i prodaje,obavljene su bez saglasnosti SO Foča, zbog čega se Krsmanović najpre našao „na udaru“ lokalnog SNSD, a Vlado Đajić, vlasnik „Autokomerca“, koji je, navodno, najviše oštećen u ovom najnovijem „fočanskom slučaju“, dostavio je obimnu dokumentaciju pravosudnim organima.
On tvrdi da je na već pominjanoj licitaciji, na kojoj su „teško povređena prava drugih učesnika“, izlicitirao najveći iznos za kupovinu „Srbinjeprevoza“, a u preuzimanju vlasništva „omeo ga je Krsmanović“.
Đajić smatra da treba ispitati „sumnjive tokove novca“.
Krsmanović na sve optužbe poručuje da nastavlja dalje, da se ne plaši pritisaka i zastrašivanja, te da je reč o političkom pritisku i kreiranju kampanje za lokalne izbore, ali da će se ipak opet kandidovati za načelnika.

STRATEŠKI PARTNER
- OPŠTINA nije imala nove planove, pa je pronađen partner, preduzeće „Peđa-turs“, koje je pristalo i da zaposli većinu radnika „Srbinjeprevoza“ i do maja izgradi novu autobusku stanicu. Ona koja je deo imovine „Srbinjeprevoza“ ne radi od 28.februara, kada SO Foča nije prihvatila predlog odluke o davanju saglasnosti na ostvareno pravo preče kupovine i zaključenih kupoprodajnih ugovora za to preduzeće - rečeno nam je u Krsmanovićevom kabinetu.

LICITACIJE
- POSLE četiri neuspešne licitacije za prodaju „Sbinjeprevoza“, na petu se javila opština Foča po osnovu prava preče kupovine, a prethodile su konsultacije sa stečajnim upravnikom preduzeća Vasilijem Novovićem. Ako je to u sukobu sa Zakonom, zar stečajni upravnik nije trebalo da s tim upozna načelnika Krsmanovića - prokomentarisao je jedan od njegovih najbližih saradnika, želeći da ostane anoniman.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije