Predsednik SAD Džordž Buš se iz "istorijske posete" Tirani vratio "olakšan" za - ručni sat. Prema pisanju španske agencije EFE, koja se pozivala na lokalne TV stanice, u izlivu albanskog oduševljenja, dok su se građani lokalnog mesta Fuše Kruje rukovali, grlili i ljubili šefa Bele kuće tokom njegove prve posete Albaniji, Bušu je nestao ručni sat.
Bela kuća, javile su agencije, poriče da je predsednik izgubio sat. Albanske TV stanice su, međutim, prikazale snimak na kome se vidi kako Bušu, "uronjenom" u masu koja se oduševljeno tiska oko njega ne bi li ga dotakla - nestaje sat. Na početku snimka koji traje nešto više od minut najpre se vidi kako predsednik SAD u košulji, zavrnutih rukava, sa satom na levoj ruci, prilazi masi šireći ruke.
S druge strane ga dočekuje "šuma" ruku, među kojima i nekoliko onih koje mu "svlače" sat. Predsednik se na trenutak okreće i udaljuje, okružen telohraniteljima, da bi se za sekund ponovo okrenuo prema masi nastavljajući, sa izrazom zadovoljstva - ali bez sata na ruci - da se rukuje sa oduševljenim Albancima...Na kraju snimka se penje na stepenik blindiranih kola da bi još jednom mahnuo masi. Rukom na kojoj nema sata.
Video-snimak je "šetao" Internetom, inspirišući hiljade "posetilaca" na komentare. "Seterek" je, tvrdeći da "sat i dalje kuca" , te da će Kosovo zajedno sa Amerikancima slaviti 4. jula Dan nezavisnsoti, jedini je "znao" da je sat sam spao, da ga je telohranitelj kasnije pokupio i predao prvoj dami Lori Buš. Većina je, ipak, "tipovali" na kradljivca. "Mutaton" ga je prepoznao u čoveku "u braon košulji". Pojedini su se pitali kada će "plen" da se pojavi u prodaji preko Interneta.
- Video sam svašta u životu, ali ovo je naprosto neverovatno! - uzvikivao je "Kidk", dok je "Oak" objašnjavao da je to "stara tradicija Slavne Republike Albanije".
"Gledajte 50 sekundi levu ruku našeg dragog lidera, kada mu se pruža prilika za donaciju albanskoj loporastućoj ekonomiji", oglasila se "Gruvetronika". "Erf" je "spoznao":
- Znao sam da je cela ta drama o ljubavi prema Amerikancima bila nacionalna zavera da mu ukradu sat!"
Nije poznato kakav sat je Buš nosio. "Vulgejt" je poručivao Albancima da provere da mu nije ugrađena naprava u "stilu Džemsa Bonda". Dok su jedni pitali: "Zašto nisu ukrali i Buša?", drugi su slali teći utehe: "Bar mu odeću nisu ukrali..."

OPREZ NA BALKANU
Putnike na Balkan SAD upozoravaju na posebne mere opreza, ali u slučaju "misterije" Bušovog sata Bela kuća je kategorična da - krađe u mestu Fuše Kruja, tridesetak kilometara udaljenom od Tirane, inače stecištu američkih investicija u Albaniji - nije bilo. Buš je, prema pisanju italijanskih medija, primetio da nema sat tek kada se našao u kolima za Tiranu. Kada je sa vrata aviona mahao opraštajući se, viđen je sa "Tajmeksom" vrednim pedesetak dolara sa motivom američke zastave, navodno zamenom koji je dobio od osoblja, kao za originalni sat. Portparol je, preneli su mediji, rekla da je predsednik sam skinuo sat, ne odustajući od izjave ni posle primedbe da snimak drugo pokazuje.