DA li Dragan Paravinja (43), osuđen za više silovanja i osumnjičen za nestanak hrvatske tinejdžerke Antonije Bilić (17), zna nešto o smrti beogradske novinarke Radislave - Dade Vujasinović, i koliko, pokazaće započeta istraga. Interesantno je, međutim, da je on tokom bekstva, juna ove godine, u navodno oproštajnom pismu, pomenuo Dadu, navodeći da su joj, kako je napisao, on i "Mrđa sve ispričali i htela je sve objaviti (Slavonija '92)".

Delove njegovog pisma, nađenog u kući njegove rođake Rade Vidović juna ove godine, nekoliko dana pre nego što će biti pronađen i uhapšen - preneli su mediji. Interesantno je što je deo pisma gde Paravinja pominje poznatu novinarku i činjenicu da je htela "sve da objavi" na neki način prošao gotovo nezapaženo.

On u navodno poslednjem obraćanju porodici, jer najavljuje da će se ubiti, navodi: "Ne mogu više. Bežim od 1996. godine i nemam više snage." I pre nego što je uhvaćen, Paravinja je strahovao da ne bude izručen Srbiji, pa u pismu navodi: "Nisam ubio curu i pobegao sam iz Hrvatske jer sam mislio da me hoće izručiti Srbiji, gde ne smem, jer znam što su učinili na Ovčari i u Slavoniji."

MUP HRVATSKE TRAŽI SASLUŠANjE
MUP Hrvatske saopštio je u nedelju da će od istražnog sudije biti zatraženo da bude saslušan Dragan Paravinja kojeg hrvatski mediji dovode u vezu sa ubistvom novinarke Radislave - Dade Vujasinović. Helena Biočić rekla je da su sa srpskom stranom razmenjene informacije u vezi sa ubistvom novinarke i da će saslušanje Paravinje biti zatraženo na osnovu tih informacija. Republički javni tužilac Srbije Zagorka Dolovac izjavila je da će Više javno tužilaštvo u Beogradu u najkraćem roku poslati zahtev istražnim organima u Hrvatskoj da se Paravinja sasluša u vezi sa ubistvom novinarke Vujasinović.

- Znam šta su učinili i svima koji su to znali - navodi višestruki silovatelj i optuženi za ubistvo devojke u navodnom oproštajnom pismu. - Mojima prenesi da nisam otkrio ništa što sam znao sa ratišta i nema razloga da strahuju.

Naš izvor, koji je imao uvid u original pisma, navodi i da se u pismu na jednom mestu pominje Dada i da je "Dadu ubila...", ali da je rukopis nečitak, da je dosta toga obrisano i ne može sve da se razazna.

Interesantno je da je u vreme dešavanja o kojima govori Paravinja imao samo 19 godina. Kada je Vujasinovićeva pronađena mrtva imao je 21. Sada je glavni tok istrage usmeren ka tome da se vidi da li je on još tokom bekstva smislio kako da obmanjuje javnost i skrene pažnju sa nestale devojke, ili je zaista imao kontakte sa Dadom Vujasinović.

Novinarka "Duge" pronađena je mrtva aprila 1994. Posle nekoliko godina tvrdnji da je reč o samoubistvu, pokrenuta je ponovo istraga za ubistvo. Nove istražne radnje započete su aprila ove godine, a dva meseca kasnije Paravinja u pismu u kojem tvrdi da nema veze sa jednim zločinom "nudi" pomoć u rasvetljavanju drugog zločina.

Do sada je istraga utvrdila da je Paravinja tih godina boravio u Srbiji, a 1995. u Novoj Pazovi je čak osumnjičen za pokušaj silovanja. Za njim je naša zemlja raspisala i poternicu 2004. zbog dva silovanja, a za isto nedelo tražio ga je i MUP Republike Srpske 2005. Bez obzira na sve te poternice, on je u Hrvatskoj mirno živeo i radio kao kamiondžija, sve dok nije doveden u vezu sa otmicom mlade Antonije juna ove godine.

Paravinja, koji je na prostorima stare Jugoslavije, gotovo u svakoj republici, bio osumnjičen za silovanje (Slovenija, Srbija, Hrvatska, BiH...), uprkos najavama iz pisma nije se ubio, i ubrzo je uhapšen u Republici Srpskoj, gde se skrivao. Bez obzira na tvrdnje u pismu da nema veze sa nestankom hrvatske tinejdžerke i da mu sve nameštaju - priznao je da ju je ubio.

I Hrvatska i Srbija tražile su od vlasti u BiH da im ga izruči. Odlučeno je da se privremeno izruči Zagreb,u kako bi se ubrzala potraga za devojkom. Odmah po dolasku ponovo je negirao da ima veze sa nestankom Antonije Bilić. U prvi plan izbija priča da zna ko je ubio novinarku Radislavu - Dadu Vujasinović, a potraga za hrvatskom tinejdžerkom je nastavljena.