Grčka: Ustavu poklonili trg

Zvonko ŠIMUNEC

23. 04. 2011. u 14:01

Kompleks, delo nametnutog nemačkog princa Otona, postao je deo modernog grčkog identiteta. Sintagma je mesto za pijenje kafe - i glavno poprište sukoba demonstranata i policije

SINTAGMA, glavni atinski trg simboličnog imena (sintagma na grčkom znači ustav), centralna je tačka petomilionske metropole.

Kotlina između svetog akropoljskog brda i Likavitosa, na drugoj strani, zove se Trg Ustava od septembra 1843. Tada je nametnuti kralj Oton Bavarski, pod pretnjom oružanim ustankom, bio primoran da učini ustupak narodu i donese prvi savremeni grčki ustav.

Najviši pravni akt nije doneo suštinske promene u životu Grka, ali se kralj Oton potrudio da opravda reputaciju oca Ludviga Bavarskog, koji je važio za jednog od vodećih poštovalaca helenizma i trajnih vrednosti antičkog nasleđa u Evropi 19. veka.

Svestan da su mu velike sile Francuska, Engleska i Rusija poklonile presto siromašne zemlje zbog očevih diplomatskih zasluga, posle raspada Otomanskog carstva, Oton je preobrazio grad. Projektovao je široke bulevare, uz pomoć danske braće Hansen izgradio prelepe zgrade Univerziteta, Biblioteke i Akademije, mnogobrojna zdanja u neoklasičnom stilu nasuprot kraljevske palate, današnjeg Parlamenta, i, praktično, odredio izgled skvera Sintagma.

Izlišno je reći da je baš na Sintagmi državni i poslovni centar Grčke.

Odavde se vlada i upravlja.

KO SU EVZONI
Naziv evzon potiče od reči „zosmenos“, koju je u svojim epovima koristio Homer, a znači „vrlo opasan“. U vreme ratova za oslobođenje od Turaka, ova tradicionalna odeća postaje i uniforma, simbol helenskog nacionalnog identiteta i otpora. Pri odabiru mladića koji će vojni rok služiti u elitnoj jedinici grčkih evzona, vodi se računa o visini. Evzon ne sme da bude niži od 1,87 m, dok je nekada ta granica bila 1,65 m.

Trgom dominira zgrada Parlamenta, u čijem zaleđu su i zvanični rezidencijalni prostori predsednika Republike i premijera.

Najotmeniji i najstariji hotel je „Gran Bretanja“ („Velika Britanija“), izgrađen u 19. veku. U luksuznim salonima se krojila sudbina ove zemlje, a za istoriju olimpizma je ostalo da je Pjer de Kuberten baš u „Gran Bretanji“ odlučio da umesto Budimpešte za domaćina prvih savremenih olimpijskih igara odabere Atinu. Tako su Grci uspeli da „Olimpijadu vrate kući“ i dovedu pred svršen čin tadašnjeg premijera Harilaosa Trikupisa, autora izjave „dužan kao Grčka“.

Veliki protivnik nepotrebnih izdataka i „atletske zabave za široke narodne mase“ Trikupis je odbio da se zadužuje zbog Olimpijade, pa je podneo ostavku i kao penzioner iz kafea „Gran Bretanje“ gledao kako se naslednici muče sa prvom ozbiljnom dužničkom krizom.

Parlament je izgrađen između 1836. i 1842. kao rezidencija prvog grčkog kralja Ota i kraljice Amalije. Tu je živeo i drugi grčki kralj Georgije, a za vreme čije vladavine su dva velika požara gotovo uništila ovo reprezentativno zdanje.

Grčka vlada 1924. donosi odluku da nekadašnja kraljeva rezidencija postane Vuli - sedište grčkog Parlamenta.

Najveću pažnju izaziva smena straže na širokom mermernom prostoru.

Evzon je odeven u svetlu „fustanelu“, suknju sačinjenu od 36 metara tkanine, sa 400 plisiranih falti koje simbolizuju po jednu godinu robovanja pod Turskom. Za izradu bogatog, ručno vezenog jeleka, potrebno je tri meseca. Evzon nosi specijalnu kritsku kapu - caruhja, cipele od crvene kože teške tri kilograma, sa 120 metalnih klinova u đonovima kojima, pri svakom koraku, proizvodi reski zvuk, snažno udarajući o ploču.

Evzoni su jedan od najznačajnijih nacionalnih simbola. Uvek u paru, 24 časa dnevno, nepomični, pogleda usredsređenog na tačku u daljini. Ne postoji način da im bilo ko odvuče pažnju niti da izazove i najmanji pokret na licu.

Poslednjih godina, godina krize, Sintagma je postala sinonim za prave ulične ratove učesnika mnogobrojnih protesta i pripadnika snaga reda.

I ove godine, po tradiciji, kao što su to činili njihovi dedovi i očevi, hiljade Atinjana povešće porodice u dane uskršnjih praznika u nezaobilaznu šetnju Sintagmom.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije