Vehabije vežbaju gađanje

S. MIŠLJENOVIĆ

26. 01. 2011. u 21:14

Republika Srpska: Vlašić koji deli RS i FBiH poligon za obuku islamskih ekstremista. Vasić: Istražujemo njihovo kretanje

PLANINA Vlašić je poligon za obuku vehabija! Kako "Novosti" saznaju iz bezbednosnih agencija, vehabije su od 10. januara naovamo, nekoliko puta na određenim lokacijama na ovoj planini "vežbale gađanje".

Ovu informaciju su "Novostima" potvrdili i žitelji ovog područja. Uz garantovanu anonimnost rekli su nam da se bar jednom mesečno sa planine čuju grupni pucnji, koji traju po nekoliko sati. Stanovništvo vlašićkih mesta tvrdi da to sigurno nisu i ne mogu biti lovci, već vehabije, njih desetak u grupi, koji već nekoliko meseci dolaze iz Travnika, i po šumama i proplancima ove planine hodaju naoružani. Kad ih seljani sretnu, govore "kako čuvaju granicu".

SPORTSKE IGRE VEHABIJE iz cele BiH planirale su da 27. jula 2010. godine organizuju sportske igre na platou Babanovac na Vlašiću. Ipak, posle velikog pritiska javnosti i bezbednosnih agencija, odustali su od ove namere. Kako su "Novosti" saznale, tog dana se na Babanovcu, ipak, okupila grupa najupornijih vehabija.

Planina Vlašić se, inače, nalazi u pograničnom području između Federacije BiH i Republike Srpske. Tako vehabijama, pogotovo onima sa područja Travnika, koji je njihovo jako uporište, nije teško da prelaze i na teritoriju RS.

Direktor policije Srpske Gojko Vasić kaže za "Novosti" da policija RS već proverava sve informacije, koje su u vezi sa kretanjem vehabija na Vlašiću.

- Kod ovog pitanja moramo sarađivati i sa kolegama iz Srednjobosanskog kantona, čije je sedište u Travniku. I ranije su do nas stizale informacije da se vehabije grupišu na Vlašiću i bile su tačne. Sada je na policiji da utvrdi da li su ova okupljanja religijska, ili vojna, i imaju li veze sa bilo kakvim vojnim obukama, ili čak izvođenjem bojevog gađanja. Apelujemo na sve građane sa ovih prostora da bilo kakve informacije o vehabijskim kretanjima po Vlašiću prijave policiji RS, kako bi se odmah moglo delovati - poručio je Vasić.

Dževad Galijašević, član Ekspertskog tima jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma i organizovanog kriminala, kaže za "Novosti" da kretanje vehabija po Vlašiću za njega nije novost.

TRI HILJADE TERORISTA NAJVEĆA vehabijska zajednica u BiH nalazi se u selu Gornja Maoča kod Brčkog. Prema podacima bezbednosnih agencija, što je potvrdio i direktor Obaveštajno-bezbednosne agencije BiH Almir Džuvo, u Bosni i Hercegovini već sada postoji oko 3.000 potencijalnih terorista, članova vehabijskih pokreta.

- To su njihova uvežbavanja za delovanje i policija mora što pre u akciju. Vehabije koriste Vlašić, jer je idealno područje za obuku. Daleko su od javnosti, a na planini ima mnogo lokacija gde mogu da ostanu neprimećeni. Ovde vehabije očigledno koriste sistem obuke kao i u Avganistanu, Iraku, Sudanu - objašnjava Galijašević.

On dalje navodi da su vehabije koje dolaze na Vlašić pripadnici klana iz Travnika, koji je pod "šapom" Safeta Durgutija, čoveka koji je već godinama na crnoj listi Saveta bezbednosti UN.

- Durguti je glavni ideolog vehabizma u Travniku, a inače radi kao predavač u Elči Ibrahim-pašinoj medresi u tom gradu. Iako postoje dokazi o Durgutijevim vezama sa najopasnijim teroristima širom sveta, vlastima Srednjobosanskog kantona još ne pada na pamet da spreče njegovo pogubno delovanje na bošnjačku omladinu i njihovo regrutovanje u vehabijski pokret - navodi Galijašević.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

patriot

26.01.2011. 23:50

ovo je suplja informacija,skupljaju se balije na brdu isto kao cetnicki skup na ravnoj gori i svaki slican skup! nista posebno!

baćo

27.01.2011. 00:32

Samo,ti Vasiću provjeravaj informacije. Da ne bude kao sa VBA, u oči rata,kada im je Špegelj, ispred nosa ,uvozio naoružanje. A, što, ovaj reče:"vežbaju gađanje", neka imaju u vidu, da ni, mi nismo zaboravili,gađanje.Nauka se teško briše.

nije

27.01.2011. 04:21

Nije suplja nije davno rat bio,nikome nije svejedno da cuje pucnjavu u blizini.I zasto sve uz granice razdvajanja.Maoca, Vlasic i jos neke.Oni se spremaju i jedan dan ce da krenu. Oni su za rat uvek to se nesmije prevideti.

bivsi sarajlija

27.01.2011. 15:07

Vjerovatno je Slobo kriv sto se skupljaju na babanovcu, ja bi im se izvinuo !!!

bivsi sarajlija

27.01.2011. 15:54

@bivsi sarajlija - Vidi brada, vidi se da su nekada bili u cetnicima pa izbaceni zbog loseg vladanja !!!

goran

27.01.2011. 19:22

Pa zar je to neka informacija zbog koje se treba brinuti.Ma oni samo malo vezbaju.Kad budu dosli ispred praga onda se moramo zabrinuti.Takvi smo mi Srbi, nas nista ne brine, a onda dobijemo po g.. (glavi)

tetkovina

31.01.2011. 00:58

Hajd pa se ovog puta nisu provaljivali u geografiji tipa " vehabije vidjene u klanac- Santica put", jer ko i malo poznaje Vlasic zna da ne postoji nikakav klanac zvan Santica put nego postoje Mali i Veliki Santic i ni jedan nisu ni u kakvom klancu.