SRPSKA škola "Nikola Tesla" iz Budimpešte, čuvar identiteta srpske zajednice u Mađarskoj, održala je čas istorije pozorišnom predstavom "Sudbine u magli" publici u Srbobranu i Vrbasu. Predstava se bavi iseljavanjem Srba iz Mađarske dvadesetih godina prošlog veka.

- Međudržavnim sporazumom Kraljevine Mađarske sa Kraljevinom Srba, Hrvata i Slovenaca, sklopljenim između dva svetska rata, ostvarena je razmena stanovništva, koja se pretvorila u tragičnu epizodu u našoj istoriji. Velika populacija Srba iz Mađarske, podstaknuta obećanjima, vratila se u pradomovinu, ali su tamo, nažalost, tretirani kao "dođoši" i građani drugog reda - predočila je direktorka SŠ "Nikola Tesla" dr Jovanka Lastić.

Predstava je nastala po motivima romana "Voz savesti" Dragomira Dujmova, profesora srpskog jezika i književnosti u SŠ "Nikola Tesla". Kreatori predstave su pedagozi ove škole - Zorica Jurković Ember (dramaturg i reditelj) i Izabela Borza (scenografija), a uz gimnazijalce iz Dramske sekcije "Suncokret" glumi njihov profesor Mitar Mirko Krkeljić, inače član ansambla Srpskog pozorišta u Budimpešti.

Pročitajte i: Upozorenje aero-kluba "Kikinda": Zakupac može da preore aerodrom

- Mirko igra glavnog junaka, Živu Radosava, učesnika Velikog rata, koji je za Srbe bio bratoubilački. Dramom je obuhvaćeno vreme od atentata u Sarajevu do uticaja tog događaja na srpsku enklavu u Mađarskoj. Srbi će postati optanti, ljudi koji se odriču dotadašnjeg državljanstva i prihvataju novo, države u kojoj živi većina njihovog naroda. U matičnoj državi obećani su im poslovi i njive, a mnogi su završili u vagonima u Futogu ili su se kasnije dalje raseljavali - opisala je rediteljka.

Turneju predstave po Vojvodini omogućila je Vlada Mađarske, koja finansira rad SŠ "Nikola Tesla".