IN MEMORIAM: Preminuo profesor Dušan Gruden

P. Rakočević

10. 07. 2019. u 10:38

IN MEMORIAM: Преминуо професор Душан Груден

Foto: P. Rakočević

U noći u nedelju 7. jula, posle teške bolesti u Štutgartu je preminuo u 80-toj godini života čuveni evropski automobilski stručnjak, bivši profesor na Bečkom teničkom fakultetu dr Dušan Dule Gruden
U noći u nedelju 7. jula, posle teške bolesti u Štutgartu je preminuo u 80-toj godini života čuveni evropski automobilski stručnjak, bivši profesor na Bečkom teničkom fakultetu dr Dušan Dule Gruden.

Gruden je bio i vanredni profesor Tehničkog fakulteta u Kragujevcu.

Automobilski stručnjak rođen je u Užicu, a 50-ih godina prošlog veka porodica se preselila u Beograd, gde je Dušan završio gimnaziju, a potom na vreme i tehnički fakultet.

Na tehničkom fakultetu u Beogradu radio je kao stručni asistent gde je i magistrirao. Ubrzo odlazi na poslediplomske studije u Beč gde je radio u Instititu za motorna vozila i motore a nešto kasnije je doktorirao.

Jedno vreme je radio kao asistent da bi kasnije postao i profesor na tom fakultetu. Sa fakulteta je 1. januara 1973. prešao na rad u poznatu fabriku sportskih automobila Porše u Štutgartu. Tu je jedno vreme radio i kao šef razvoja motora, ali je nastavio da predaje kao profesor u Beču.

Poznato je da je prof. Gruden radio u Istraživačkom centru Poršea u Dicingenu na razvoju i poboljšanju efikasnosti motora, sa posebnim akcentom na smanjivanju štetnih materija u izduvnim gasovima. Radilo se za mnoge poznate fabrike automobila – od "Volvoa" do "Rols Rojsa", pa i na poboljšanju motora za "jugo floridu".

Otvaranjem istraživačkog odeljka u Poršeu o energetici, ekologiji i zaštiti okoline, Gruden postaje direktor tog odeljenja u kome ostaje sve do odlaska u penziju. Koliko nam je poznato, prof. Gruden je u svom radu za Porše prijavio 50-ak svojih patenata.

Profesor Gruden je u svojoj karijeri, mimo predavanja na fakultetima Beč i Kragujevac, održao na stotine predavanja širom Evrope ali i na prostorima cele nekadašnje Jugoslavije.

Kragujevački fakultet ga je za njegova zalaganja nagradio, pored njegove odbranjene doktorske disertacije u Beču, pravom da nosi još jednu, sada počasnu doktosku titulu.

Profesor Gruden je u Šutgartu bio veoma aktivan i među našim zemljacima - bio je član uprave društva „Sloga“, svojevremeno jednog od najvećih društava u Nemačkoj, gde je ostao upamćen po čestom dovođenju vrsnih beogradskih glumaca, muzičara itd. na gostovanje u Štutgartu. Mališane u „Slozi“ je sa posebni žarom podučavao matemtici, da im ona, kako nam je Dule kazivao, "ne bude više nikakav bauk".

Pre 15-ak godina, zajedno sa nekolicinom inženjera, osnovao je prvo strukovno udruženje van matice – Društvo inženjera i tehničara „Nikola Tesla“ čiji je bio dugogodišnji predsednik. U saradnji sa drugim istaknutim članovima Društva, organizovane su u Štutgartu brojne stručne akademije o velikanima srpske nauke - kao o Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Ruđeru Boškoviću, Pavlu Saviću, Milevi Marić-Ajnštajn, Miki Petroviću Alasu i drugima. Uz predavanja na Akademijama, prikazani su i specijalno za tu priliku od Društva urađeni i sufinansirani 25-o minutni filmovi.

Smrću profesora Dušana Grudena evropska zajednica automobilski stručnjaka gubi svog uglednog člana koji je do poslednjih dana aktivno učestvovao svojim prilozima i referatima na mnogim simpozijumima i predavanjima.

Uprava i članovi Društva inženjera „Nikola Tesla“ iz Štutgarta su duboko ožalošćeni odlaskom na večni počinak svog osnivača i doživotnog počasnog predsednika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Миро Марковић

24.07.2019. 21:58

Више од три милиона најспособнијих и најхрабријих Срба је отишло из некадашње Југославије и касније и из свих србских земаља у иностранство. Свуда су одлазили јер су храбро веровали да нигде не може да буде горе него што је било у Југославији и Србији. Њиховим одласцима КПЈ, а касније све партије, које су вешто рођење из колевке КПЈ, су наставиле да растурају све бивше југо-републике до данашњих дана. Оно мало народа што је остало је неспособно да било шта уради. Најбољи умуру. Туга за све нас.

Vesna Perovic

22.09.2019. 17:13

Najiskrenije saucesce povodom nenadoknadivog gubitka divnog coveka, izuzetnog strucnjaka, odanog prijatelja i druga njegovoj divnoj porodici. Bila mi je cast poznavati gospodina Grudena i druziti se sa njim i njegovom divnom suprugom Verom. Neka pociva u miru. Od zaborava ga cuvaju njegova dela.