Folkloraši sa Kosova oduševili dijasporu

P. Rakočević

utorak, 16. 04. 2019. u 14:28

Фолклораши са Косова одушевили дијаспору

Srpske lepotice sa Kosova Fotografije KUD “Kopaonik”

KUD „Kopaonik“ iz Leposavića gostovao u Frankfurtu i u okolini Štutgarta

FRANKFURT/ŠTUTGART Iako folklor Kulturno umetničkog društva „Kopaonik“ iz Leposavića postoji tek 21 godinu, igračice, igrači kao i muzičari i pevači ovog društva su se već od početka, zahvaljujući istrajnosti i ozbiljnom radu, dokazali kao vrsni majstori igre, pesme i muzike.

U preko 1800 nastupa širom planete, kao na primer u Rumuniji, Ukrajini, Grčkoj, Italiji, Austriji, Poljskoj, Turskoj, Francuskoj, Španiji, Belgiji, Australiji, Kipru, Jordanu, Tunisu, Bugarskoj, Rusiji, Švedskoj, Kini itd. KUD „Kopaonik“ je uvek prikazivao u svojim nastupima svu lepotu izvorne igre, predivne nošnje i originalnu muziku i pesmu, prvenstveno sa Srpskog Kosmeta, ali i iz drugih krajeva srpskih zemalja.


Pročitajte još: Mađarska: Moravac uz čardaš


Svoje umeće su nedavno po prvi put prikazali srpskoj dijaspori u Frankfurtu u oviru nastupa povodom svečane crkvene proslave „800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve“ u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg gde su sa svojih pet koreografija oduševili sve prisutne.

Leposavić

Posle nastupa u Frankfurtu održan je veliki koncert u malom gradu Kuhenu, nedaleko od Štutgarta, jer se u glavnom gradu pokrajine Baden-Virtemberg za nedeljni nastup ansambla nažalost nije mogla obezbediti neka veća sala. Ipak, iako je Kuhen od Štutgarta udaljen oko 55 kilometara, na nastup naših zemljaka je došlo, po slobodnoj proceni jer se ulaz nije naplaćivao, između 800 i 1000 posetilaca! Čuli smo komentare naših ljudi. Tvrdili su da je koncert bio u Štutgartu, goste iz Leposavića, ne samo kao folklorni ansambl nego i kao predstavnike svekolikog srpskog naroda sa Kosova, bi dočekalo i oduševljeno pozdravilo bar 2000 Srba! Ubeđeni smo, posle ovakvih izjava da ovo sigurno neće biti jedini boravak mladih Srba iz Leposavića u Baden-Virtembergu.

KUD „Kopaonik“ pozdrav publici


Pročitajte još: Zašto mnogi Srbi iz takozvane treće generacije u Nemačkoj malo znaju o Srbiji


Dolazak folkloraša sa Srpskog Kosova organizovali su Generalni konzulat Srbije u Frankfurtu, Generalni konzulat Republike Srbije u Štutgartu na čelu sa generalnim konzulom Božidarem Vučurovićem, pomogao je i Savez srpskih udruženja u Nemačkoj naravno i uz svesrdnu pomoć Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i drugih. Specijalni gost koncerta bio je magistar Aca Jovanovic, pomoćnik ministra spoljnih poslova Republike Srbije, zadužen za konzularne poslove.

Generalni konzul Božidar Vučurević sa zamenikom ministra mr Acom Jovanovićem

Članica KUD „Kopaonik“ Milena Parlić je uspešno i veoma profesionalno vodila koncert, najavljivala koreografije uz prigodne pričice o igrama i poreklu istih kao i o Kosmetu. A onda, posle prvog nastupa folkloraša sa Kosmeta – nastao je pravi urnebes oduševljenja publike! Prikazan je, nazovimo to tako, pravi „vatromet boja“, prelepih narodnih nošnji ali i izvenredno uigranih koreografija! Pomenimo da su sve, zaista prelepe narodne nošnje folkloraša, izrađene u sopstvenoj radionici KUD „Kopaonik“.

Pored fantatstičnih igračica, igrača i muzičara, za tako lep i veliki spektakl i veliki internacionalni uspeh zaslužna je cela uprava KUD „Kopaonik“ na čelu sa rukovodiocem Đorđem Lukšićem.

Generalni konzul Vučurović pozdravlja goste sa Kosova i brojnu publiku

Folkolorašicama i folklorašima iz Leposavića „pomogli“ su svojim nastupima i srpski ansambli iz Blumberga, „Karađorđevići“ iz Rojtlingena, „Nova generacija“ iz Šorndorfa, „Morava“ iz Štutgarta i „Sveti Sava“ iz Gepingena. Članovi „Svetog Save“ su ujedno bili i domaćini koncerta. Moramo da pomenemo i velik uspeh Pevačke etno-grupe koju vodi štutgartski sveštenik Stanko Rakić. Učenica Srpske dopunske škole iz Štutgarta Tamara Brus je svojim veoma osećajno iskazanim recitalom „Prkosne pesme“, nedavno preminulog pesnika Dobrice Erića, maksimalno utišala publiku da bi po završetku kazivanja pobrala prave ovacije posetilaca!

Organizaciju koncerta finansijski je pomogao ogranak Srpskog telekoma “Go For You”. Za pomoć deci čiji su roditelji stradali na Kosmetu sakupljeno je više hiljada evra. Poznata estradna umetnica Dragana Radosavljević-Cakana je nastupila u zabavnom delu večeri. I ona se u korist humanitarne pomoći odrekla svog honorara.

Rukovodilac KUD-a „Kopaonik“ Đorđe Lakušić je generalnom konzulu Božidaru Vučuroviću u znak zahvalnosti za uspešnu organizaciji koncerta i boravka ansambla od oko 50 članova u Štutgartu, poklonio statuetu Patrijarha Pavla. Voditeljka programa Milena Parlić se od srca zahvalila publici na prijemu i podršci ne samo njima kao ansamblu, nego i svim Srbima koji opstaju i čuvaju Kosovo.

Bio je to izvanredan nastup naših mladih zemljaka sa Kosova koji će se u Frankfurtu i u Štutgartu i okolini veoma dugo pamtiti kao potstrek za jačanje ljubavi dijaspore prema Srpskom Kosmetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije