SPORTSKI U TUĐINI: Novosti na Četvrtim sportskim igrama Srpske dopunske škole u Parizu

G. ČVOROVIĆ

01. 04. 2019. u 18:43

U Bondiju, u severnom predgrađu Pariza, gradiću odakle potiče Kilijan Mbape, na stadionu "Leo Lagranž" okupilo se puno malih Matića, Mitrovića, Tadića...

СПОРТСКИ У ТУЂИНИ: Новости на Четвртим спортским играма Српске допунске школе у Паризу

Od stalnog dopisnika: PARIZ

PARIZ je među svetskim gradovima u kome živi jedna od najvećih srpskih zajednica. Mnogo je ovde naših institucija, a među njima je i Dopunska škola na srpskom jeziku u organizaciji Ministarstva za prosvetu Srbije, čiji su đaci u nedelju učestvovali u velikom takmičenju u malom fudbalu i krosu.

Daleko od otadžbine, naši đaci su se družili i takmičili sa svojim vršnjacima iz cele Srbije. U Bondiju, u severnom predgrađu Pariza, gradiću odakle potiče Kilijan Mbape, na stadionu "Leo Lagranž" okupilo se puno malih Matića, Mitrovića, Tadića...

U svojim omiljenim dresovima bili su podeljeni u više grupa, po uzrastu, a najbolji su dobili pehare. Istoga dana, organizovan je i kros, a pobednici će na leto biti gosti kampa "Krosa RTS" u Somboru. Četvrte sportske igre Srpske dopunske škole organzivane su u saradnji sa udruženjem "Srbija" iz Bondija.

- Izuzetna je bila motivacija đaka da se takmiče, da osvoje diplome, pehare i medalje, a iznad svega da se druže i pričaju na srpskom, čuvajući tako identitet - kaže za "Novosti" nastavnica Blaženka Trivunčić.

Odziv je bio veliki, takmičilo se pedesetak đaka, a bilo je prisutno još toliko njihovih roditelja. Na kraju su potrčali i stariji. U pariskom regionu ima preko 450 naših učenika, a nastavu izvodi pet nastavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije