ISTRAŽIVANjE POKAZALO: 56,7 odsto dijaspore želi da ulaže u Srbiju

Tanjug

sreda, 16. 01. 2019. u 16:00

ИСТРАЖИВАЊЕ ПОКАЗАЛО: 56,7 одсто дијаспоре жели да улаже у Србију

Depositphotos

Svoje znanje, kontakte, vreme i novac, u Srbiju želi da ulažu 56,7 odsto talenata iz srpske dijaspore, pokazuju predstavljeni rezultati istraživanja "Karakteristike i stavovi visokokvalifikovane dijaspore i povratnika"
Svoje znanje, kontakte, vreme i novac, u Srbiju želi da ulažu 56,7 odsto talenata iz srpske dijaspore, pokazuju predstavljeni rezultati istraživanja "Karakteristike i stavovi visokokvalifikovane dijaspore i povratnika".


Istraživanje pokazuje da više od polovine srpskih talenata iz dijaspore iskazuje spremnost da sarađuje sa Srbijom, ali trenutno, svega 18,6 odsto njih ima plan da se na neki način angažuje u matici, dok bi ostali to uradili ako bi neko to od njih zvanično zatražio ili bi se stekli posebni uslovi sa naglaskom na tačno definisanje uslova saradnje.

Prema rezultatima istraživanja, 43,3 odsto anketiranih nije pokazalo spremnost da ulaže svoje resurse u razvoj matice, svaki četvrti akademac u dijaspori se izjasnio da nije u mogućnosti da ulaže u razvoj Srbije, dok 17, 8 odsto ne želi da ulaže u Srbiju.

Suprotno uobičajenom mišljenju, kako se navodi u istraživanju, da država od dijaspore i povratnika najpre dobija novac kao korist, ispitanici u prvi plan ističu znanje koje su stekli radeći u drugačijem društvenom okruženju i uslovima, zatim prijateljske i poslovne veze sa ljudima iz struke kao najvažnije što mogu da ulože u napredak Srbije.


PROČITAJTE JOŠ: Dijaspora bi ulagala u zavičaj

Većina srpskih talenata u dijaspori i dalje je vezana za Srbiju i spremna da pomogne.

"U istraživanju to potvrđuje test lojalnosti prema kome čak 86 odsto ispitanika iz dijaspore daje podršku Srbiji na svim međunarodnim takmičenjima", navodi se u rezulatima istraživanja.

Poruka ispitanika je da uloga države u odnosu sa njima ne treba da bude jednostrano kabinetski osmišljena, parcijalna, površna i birokratsko-komandne prirode, već da suštinski polazi od partnerstva sa dijasporom i povratnicima kako bi se promovisala konkretna politika koja uvažava potrebe i aspiracije visokoobrazovane dijaspore i njenih partnera u matici.

Kako se u istraživanju ističe, dijaspora i povratnici od države zahtevaju na prvom mestu da ih "upozna" i da kreira bazu podatak koja bi bila dostupna svim zainteresovanim stranama.

„Zatim, ispitanici zahtevaju da se napravi bolja organizacija administracije kako bi se olakšala njihova i strana raznorodna ulaganja, da izvrši reformu naučnog sistema i da modernizuje sistem obrazovanja koji bi bio prilagođen potrebama tržišta".

Ispitanici zaključuju da putem korišćenja prakse modernog menadzmenta, državne strukture treba da kreiraju odgovarajuće okruženje i pruže potrebne resurse za razvijanje partnerstva između visokoobrazovane dijaspore i Srbije.


PROČITAJTE JOŠ: Stanove u Novom Pazaru kupuju studenti i dijaspora

Prema ekonomskoj aktivnosti, većina anketiranih je zaposlena (80 odsto), pa slede studenti (15,6 odsto), dok je znatno niži udeo nezaposlenih lica (1,7 odsto) i penzionera (dva odsto).

Većina učesnika ankete živi u Sjedinjenim Američkim Državama (25,2 odsto) i u Nemačkoj (22,4 odsto). Na trećem mestu prema broju anketiranih je Kanada (7,6 odsto), slede Austrija i Australija (po 6,5 odsto), Velika Britanija (5,7 odsto), dok je udeo učesnika ankete iz drugi država manji od pet odsto.

Istraživanje, u kome su učestvovala 353 visokoobrazovana lica, urađeno je za "Centar za život-da nas bude više", u saradnji sa ministrom bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i Republičkog zavoda za statisiku, i realizovano je krajem prošle godine.

Komentari (6)

Raca Milosavljevic

16.01.2019. 16:19

... ma 99 posto bi ulozilo do zadnje valute samo da vide jednu pravu,postenu,vrednu i kreativnu vlast i da se vrate u predivnu Srbiju ...

Dipl.-Ing iz Nemačke

16.01.2019. 17:18

Visoki stepen (sa)znanja stečen u stranim firmama je teško primenjiv u SRB Mnogi izuzetni stručnjaci su ugovorima vezani da stečeno znanje i metode proizvodnje ne smeju da prenose na trećeg. Kazne koje se takođe pominju u ugovorima mogu da budu astronomske! Prosečni stručnjaci svoje znanje i ne moraju da prenesu u Srbiju jer su i naši strunjaci na sličnom nivou.Priča da bi 56,7% ulagalo u SRB po meni sa mojih pola veka iskustva u rasejanju je samo -priča koja se odavno zna ali je bez rezultata!

alex miles

22.01.2019. 03:53

Koje li lazi, ja probao i to sa pozamasnom svotom novca dok oni izmisljali sve vise dozvola, zahteva i kojesta dok im nisam rekao zbogom posle sedam meseci, onda kukali kao bilo gresaka, bice za koji dan, ali onda sam ja vec imao kartu za Australiju. Nikada vise sa tim lopurdama, a vi pisite sta god hocete. Niste nista bolji od njih !

sudija

08.04.2019. 10:07

@alex miles - Podrzavam tvoj komentar 100%. Kad rijesis da ulazes novac u biznis svi gledaju kako ce da te oderu i upropaste. Ne mogu u sebi pobjediti zavist prema diasporcima koji su uspjeli u zivotu.

Nenad CH

23.01.2019. 11:05

Srbija ima ogromni potencijal u dijaspori. Mnogi bi ulagali. Ali dok stranci dobijaju sve za dzabe, nama bi kozu sa ledja oderali.