Obeležen Vidovdan u Parlamentu Velike Britanije prvi put posle sto godina

Novosti Online

29. 06. 2016. u 11:20

Obeležavanje ovako važne godišnjice je još jedan dokaz uzajamnog poštovanja i veoma jake spone između dve zemlje, kako pre sto godina, tako i sada

Обележен Видовдан у Парламенту Велике Британије први пут после сто година

London - Jedan od najvećih srpskih praznika, Vidovdan, obeležen je juče u Parlamentu Velike Britanije, prvi put nakon sto godina. Događaj su organizovali Ambasada Republike Srbije u Londonu i Srpski Savet Velike Britanije, dok je koordinator bio Srpski siti klub iz Londona.

28. jun je u Velikoj Britaniji prvi put obeležen 1916. godine kao „Dan Kosova“, kada je organizovan niz školskih i javnih manifestacija u znak solidarnosti sa srpskim saveznicima.

Sto godina kasnije, 28. juna 2016, događaj povodom obeležavanja Vidovdana i „Dana Kosova“ vodio je Stjuart Andru, potpredsedavajući Svepartijske grupe za Srbiju, a veoma prigodan program su upriličili DŽeni Blejk, penzionisana radnica Nacionalne zdravstvene službe iz Sautemptona, koja je pročitala govor o ovom velikom danu, glumica Marija Pavlović Alport, koja je odrecitovala nekoliko srpskih pesama iz Prvog svetskog rata, i Živorad Nikolić, harmonikaš She' Koyokh benda, koji je odsvirao neke od najpoznatijih srpskih pesama iz Prvog svetskog rata.

Srpski siti klub, kao koordinatori ovog događaja, podelili su svoje utiske:

Obeležavanje ovako važne godišnjice je još jedan dokaz uzajamnog poštovanja i veoma jake spone između dve zemlje, kako pre sto godina, tako i sada. Nama, kao Klubu, je izuzetna čast da svojim radom i doprinosom neprekidno omogućavamo da se most prijateljstva između Srbije i Velike Britanije održi na najvišem nivou, i da uz pomoć i saradnju sa našim raznim organizacijama održavamo vrlo visoku svest o našoj zajednici, i radimo na očuvanju našeg identiteta i kulturne baštine.“

Vidovdan se vezuje za Kosovski boj koji se odigrao na taj dan 1389. godine. Na Kosovu je poginuo knez Lazar, pa crkva tog dana pored svetog Amosa slavi i crkveni praznik Svetog velikomučenika kneza Lazara i svetih srpskih mučenika. Zanimljivo je da je tokom Prvog svetskog rata u javnom mnjenju Kosovo bilo najviše prisutno u Velikoj Britaniji, zbog čega je 28. jun i proglašen za „Dan Kosova“. Himna Srbije je otpevana mnogo puta u Velikoj Britaniji u to vreme, kako na javnim događajima, tako i u crkvama, u školama i na koncertima.

Mančester Gardian je za 28. jun 1916. napisao„od svega čudnog što se može desiti tokom rata, teško da postoji bilo šta što je na tako čudan način bitno kao Dan Kosova, onakav kakav se obeležava ove godine. Zaista je neobično i retkost da se u Londonu, Mančesteru i ostalim engleskim gradovima ljudi sastaju da bi obeležili sećanje na bitku koja se desila na Balkanu pre 527 godina.“

SRPSKI SITI KLUB

Srpski siti klub je nezavisna i nepolitička organizacija sa sedištem u Londonu stvorena da podstiče interese društva srpskih profesionalaca. Cilj organizacije je da obezbedi mrežu kontakata svim Srbima koji žele da naprave karijeru u londonskom “sitiju”, a u poslednjih nekoliko godina i za one koji žele da se vrate u Srbiju.

Srpski siti klub je osnovan kasnih 90-ih od strane nekolicine naših entuzijasta zaposlenih u londonskim finansijskim institucijama. NJihova ideja je bila da ožive neformalan klub koji bi okupio mlade srpske profesionalce koji žive i rade u Velikoj Britaniji. Od 2004. godine broj članova Kluba se neprestano uvećava i do danas je dostigao 1.800. Članovi su uglavnom locirani u Londonu gde rade u raznim delatnostima kao naučnici, doktori, bankari, inženjeri, predavači, državni službenici itd. u najpoznatijim britanskim i globalnim institucijama. Srpski siti klub je pokrenuo projekat “povratak stručnjaka” kroz koji omogućava srpskim profesionalcima da se vrate u Srbiju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije