Ko su potomci prvog Srbina u SAD

M. Lopušina

02. 03. 2014. u 10:55

Plivačice Elis i Kejt i atletičar Tomas, deca DŽeka Maletea, pisca i fotografa iz DŽeksona u Misisipiju, direktni su naslednici Đorđa Šagića

U MALOM američkom gradu DŽekson, u državi Misisipi, na listi najboljih sportista svih vremena, koja je nedavno objavljena, nalaze se imena plivačica Elise i Kejt Malete, kao i atletičara Tomasa Maletea. Srbi iz Amerike su ponosni na njihove zlatne medalje koje su osvajali na takmičenjima u SAD, a posebno na njihovo srpsko poreklo.

- Elis, Kejt i Tomas su deca DŽeka Maletea, pisca, fotografa i vlasnika antikvarnice iz DŽeksona. Što je najvažnije, oni su direktni potomci Đorđa Šagića, prvog Srbina koji je pre dva veka u Filadelfiji registrovan kao doseljenik u Ameriku. DŽek Malete je potomak Šagićeve kćerke Ženevjev Fišer, udate Malete, i vrlo dobro poznaje istoriju i poreklo svog predede Đorđa Šagića - priča nam Aleksandar Slavković, autor knjige „Imigrant“, o prvom srpskom doseljeniku u Ameriku.

Đorđe Šagić je u Filadelfiju stigao brodom „Delaver“ iz nemačke luke Hamburg. Rođen u gradiću Stoni Beograd, 30. aprila 1795, u porodici doseljenika iz Srbije, koji su u okolinu Budimpešte došli u talasu velike seobe Srba. Nakon smrti oca, Đorđe dolazi u Sremske Karlovce da postane sveštenik, ali sa 18 godina napušta školu i prelazi u Srbiju 1813. godine, gde se priključuje voždu Karađorđu i ustanicima. Nakon poraza, beži u Austriju. Proveo je dve godine lutajući na lađama Dunavom kao trgovac, da bi se 1814. u Hamburgu ukrcao na brod za Ameriku.

- Čim je stigao, dobio je američko ime DŽordž Fišer, oženio se bogatom Elizabetom Dejvis iz Misisipija i naselio se kod njenih roditelja. Imali su trojicu sinova, a najpoznatiji je bio Hiram Fišer, sa kojim je Đorđe po Kaliforniji, u vreme „zlatne groznice“, iskopao dva bisaga zlata - pripoveda nam njegov unuk DŽek Malete.

Sredinom 19. veka, kada su Srbi počeli da podižu svoju prvu crkvu u DŽeksonu, Đorđe Šagić im se pridružio i pomogao da osnuju brzorastuću koloniju srpskih doseljenika u Kaliforniji. Ženio se još tri puta. Drugi brak zaključio je u Galvestonu sa izvesnom M. S. Pejdž. Treći brak je sklopio sa Meri Karolin Fleming, a četvrti sa Karolin Fišer. NJegovi potomci pod prezimenima Fišer, Palmater i Malete žive na jugu SAD, u državama Tenesi, Teksas i Misisipi, u gradiću DŽekson, gde su ih „Novosti“ i pronašle.

- Moja deca Elisa i Meri Kejt su studenti na Univerzitetu Misisipi, gde specijalizuju međunarodne odnose. Sin Tomas je izviđač, osvajač zlatne medalje u tri sporta na državnom igrama na Misisipiju i predstavnik u Vašingtonu. Rođak DŽon Fišer je radio u američkoj vladi u Vašingtonu, a daljni rođak po dedi, DŽef Kaningham, živi u Ostinu i sa sinom pomaže američkoj sirotinji - nabraja DŽek Malete potomke svog srpskog dede.

NJegov rođak je i lekar Lari Malete, koji u slobodno vreme svira irsku muziku na flauti. Lari živi u Hjustonu u državi Teksas i rado govori da je Srbin.

- Ja sam Srbin, ali i Amerikanac. Izuzetno sam ponosan na svoje srpske korene i našeg pretka Đorđa Šagića. Bio je major američke vojske, direktor carine, sudija, osnivač srpske kolonije, ali i velike masonske lože. Bio je i počasni konzul Grčke u Americi - priča Lari Malete.

U muzejima u Hjustonu i Ostinu, kako svedoči Malete, postoje postavke sa dokumentima i slikama njegovog čukundede Đorđa Šagića Fišera. U biblioteci Teksaškog državnog univerziteta nalazi se svežanj dokumenata i materijala na kojima je ispisano „Uspomene DŽordža Fišera“. Knjige koje govore o istoriji Teksasa i njegovom razvoju sadrže i podatke o liku i ulozi DŽordža Fišera, Srbina, jedne od najznačajnijih ličnosti u istoriji Teksasa. Đorđe Šagić Fišer je umro u San Francisku 1873. godine. Na svim državnim zgradama i stranim konzulatima u znak poštovanja prema njemu, zastave su bile spuštene na pola koplja.

MEĐU NAJUGLEDNIJIM U SAD

ISTORIČAR DŽon Livingston je Đorđa Šagića Fišera označio kao pionira avanturističke proze u SAD. Šagić je napisao avanturističke „Memoare“, pa ga je Livingston uvrstio među 200 najuglednijih Amerikanaca. O Đorđu Šagiću su napisane mnoge knjige. Režiser Milorad Kolarić sa RTS-a je napravio dokumentarni film o Šagiću, koji će biti promovisan u Filadelfiji.

Đorđe Šagić Fišer

SLAVLJE NA VIDOVDAN

MI, kao porodica, iznenađeni smo da Srbi toliko pažnje poklanjaju našem dedi Đorđu Šagiću. S obzirom na to da Teslina naučna fondacija za Vidovdan priprema posebnu proslavu povodom 200 godina od dedinog doseljavanja u Ameriku, nas tridesetak potomaka Đorđa Šagića Fišera doći ćemo 28. juna u Filadelfiju da slavimo sa našim Srbima - obećava doktor Lari Malete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

Milan USA

02.03.2014. 11:21

Ovo je isto kao da ste im stavili katran i perije. Takav je odnos prema Srbima u USA jer ih Ameri smatraju rusofilima i primitivcima.

Dejan Ajdanic

02.03.2014. 14:49

@Milan USA - Verujem da si se prepoznao u tome pa te nekako nervira.Pricas gl..,a i ne verujem da si Srbin posto ostavljas takve komentare.Pozivam te ponovo da dodjes u Chicago i da ti pokazemo prave primitivne Srbe.....

Borislav

07.03.2014. 11:47

@Milan USA - E bas s..e ovaj ujko koji se naziva Milan USA. USA nije video osim na TV a Kaci se za sve gde se mogu srbi ocrniti ili gde se moze o srbima lose govoriti i pisati. Ipak mislim da nece dugo jer ljudi koji nose toliko mrznje brzo riknu.

Јабре

02.03.2014. 14:47

@Buba - Мало ко и у Србији носи "српска" имена, популарна су жидовска као Михајло, Јован итд грчка као Александар, Петар, Филип итд И ја имам име које је грчког порекла али више звучи амерички. Важније је васпитање већина Срба после пар генерација нису Срби већ оно шта је око њих нико се асимилује тако добро ко Срби.

Бранислав

07.04.2014. 06:28

@Buba - Јабре - Наша најчешћа имена јесу Милош, Душан и Дејан.....и да знаш ја сам рођен у САД и поносим се српством и четништвом. Има много нас овде ко су друга или трећа генерација а гласно изјашњавају ко Срби. Језик је мање битан што се тиче народности...много битнији су обичаји, васпитање и православље....а тога има тренутно много више код Срба у Чикагу но у Београду....

Јабре

02.03.2014. 11:57

Дивим се оваквим људима, променили су им презиме пре више од 200 година али још знају своје корене и порекло и поносе се са њим за разлику од наших модерних "Срба" који у првој генерацији чим се изселе из Србије или БиХ, Црне Горе заборављају Српски а да притом језик домаћина једва говоре.

leon

02.03.2014. 16:31

@Јабре - Sumnjam da si uopšte bio nekad van Srbije a dođeš ovde da pišeš gluposti.

Da, ali...

02.03.2014. 21:35

@Јабре - Nije da niste u pravu, zivim u inostranstvu gdje ima bezbroj onih koji su govore jednu rijec srpskog pa jednu engleskog jezika. A koje je opravdanje za bracu u matici ? Vise upotrebljavaju engleskih rijeci u govoru nego ja koji sam 2/3 zivota van srbije. Mozda ih ameri "edukuju" da je to poslijednji "feshn" i da se to treba "lajkovati", pa postaju "fanovi" engleskog jezika. Ja mislim da je to "nonsens" ali opet sta ja znam, mi smo samo dijaspora....

pater f

24.07.2014. 00:42

@Јабре - gledajući naše sadašnje potomke Karađorđevića,discutabilno je,jezički ispravno...

Đorđe Čvarkov

02.03.2014. 14:58

To je bio čovek, štogod! Svakog današnjeg političara, kad bi stali ispred njega, slinom bi srušio!!!

Miro Markovic

04.03.2014. 04:08

Svaka cast ovim divnim ljudima. Oni su pravi naslednici postenih i radnih Srba. Niko Srbe u Americi ne mrzi, jer su Srbi vredni, posteni i veoma obrazovan narod. Imaju svoje skole, crkve, porodice, poslove i dobro su se uklopili u americko multinacionlno drustvo. Svi rade i niko ne se ne zali, mada svi tuguju sto su morali da napuste Srbiju. Ali, za sada je tako. DOS-manlije (bivsi komunisti) nece da vladaju zauvek.

momcilo

07.03.2014. 03:55

predivno svedocanstvo , hvala Novostima. nemogu da verujem da Dzek nije zapisan kao najbrzi revolveras (sto je sudeci po njegovom poreklu 100% bio).

4c

28.03.2014. 07:57

Da,da,to su Amerikanci potomci Srbina ili srbina!?To je neizbjezno,ta asimilacija,eto da mi se djed ne vrati iz Amerike pred onaj rat sad bi i ja bio Amerikanac.Al dzaba..............