Književno predstavljanje Beograda u NJujorku

Novosti online

25. 02. 2014. u 18:16

Srpska književnica Marija Šajkaš, posle beogradske promocije, predstavila roman „Svaštara Ester Jovanovič“ i na čuvenom Univerzitetu Kolumbija. Podsećanje na Njujork i Beograd 30-tih godina

Koliko su slični Njujork i Beograd, šta ih vezuje, koliko su se kroz svoju istoriju oba grada susretala sa fenomenom imigracije i različitim društvenim potresima, koje je mesto modernog romana u srpskoj i svetskoj književnosti bile su teme o kojima se govorilo na seminaru na njujorškom univerzitetu Kolumbija tokom gostovanja srpske književnice Marije Šajkaš.

Nakon što je svoj prvi roman „Svaštara Ester Jovanovič“ predstavila u rodnom Beogradu, Marija je pod pokroviteljstvom Hariman instituta, vodeće institucije za proučavanje Istočne Evrope i fondacije „Njegoš“ koja se bavi promocijom srpske kulture, delo približila i američkoj javnosti.

Gostujući na Kolumbija Univerzitetu spisateljica je predstavila roman koji oživljava upravo svakodnevicu Beograda i Njujorka krajem 30-ih godina dvadesetog veka. Roman uvodi čitaoca u svet realnih istorijskih ličnosti, muzike, umetnosti, kulture i politike koji se prepliću kroz dve epohe obeležene društvenim potresima, ratovima i emigracijom.

„Iako mnogo duže živim u Njujorku od Marije, a srpskom kulturom i jezikom se bavim profesionalno, bila sam iznenađena koliko sam toga novog naučila o istoriji oba grada iz ovog romana“, rekla je u uvodnoj reči profesorka Radmila Gorljup koja na Kolumbiji predaje srpski jezik i književnost. Profesorka je potom istakla mnoštvo zanimljivih likova od koji su mnogi istorijske ličnosti, dok su drugi ljubiteljima pisane reči poznati iz prethodnih srpskih romana koji su se bavili sličnom tematikom, i svesrdno je pohvalila roman preporučivši ga svima za čitanje.

Autorka, Beograđanka, ali i Njujorčanka govorila je o emigraciji koju je i sama iskusila i pitanjima mogućnosti menjanja identiteta i sudbine, promenom mesta življenja. Američku publiku je najviše zanimao način na koji je autorka došla do istorijske građe za roman, kako je konstruisala srpsko-američki jezik (ili popularno „srbiš“) kojim glavni lik u romanu govori, kao i koje su sličnosti između Njujorka i Beograda.

Predstavljeno je i elektronsko izdanje romana koje se može naći na sajtovima amazon.com, Google Play i Apple Store. Elektronsko izdanje romana donosi veliki broj hiperlinkova koji povezuju zanimljive pojmove i njihovo objašnjenje na veoma jednostavan način. Aplikacija je kreirana tako da u potpunosti ugodi preferencijama svakog čitaoca, između ostalih postoje mogućnosti čitanja knjige u omiljenom fontu, izbor veličine slova kao i omiljene pozadine. Takođe, ova aplikacija čitaocu omogućava da dodaje sopstvene beleške (Notes) i ima opciju markiranja teksta (Highlights).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije