Srbin pravoslavlje pronosi planetom

M. Pendo

10. 10. 2013. u 12:15

Za Tarasa Stojkovića sa Gold Kosta, granice i kontinenti nisu prepreke, već vrata novih saznanja i prilika da promoviše Srbiju

GOLD KOST
OD NAŠEG DOPISNIKA

DVADESETPETOGODIŠNJI Taras Stojković živi na Gold Kostu, u Kvinslendu. Iznad svega on voli da putuje, a njegova specijalnost je upoznavanje različitih kultura i društvenih sistema širom sveta. Tokom svojih putovanja promoviše srpsku istoriju, tradiciju i pravoslavlje.

Taras Stojković studira na Grifit univerzitetu na Gold Kostu, gde će uskoro diplomirati u oblasti civilnog inženjeringa. U Australiju je došao pravo iz Toronta u Kanadi i sebe smatra „otelotvorenjem multikulturnog sveta“. Rođen je u Nigeriji, a za sebe voli da kaže da je i Srbin i Rus, jer je njegov otac Srbin, a majka ruskog porekla. Školovao se u mnogim zemljama širom sveta, od Srbije, preko Ukrajine, Jamajke, Kanade, do Australije.

Proteklog jula Taras je posetio Rusiju, zemlju svojih predaka po majci, gde je učestvovao u jednom od najpoznatijih internacionalnih foruma za mlade u Evropi, „Seliger 2013“ koji je okupio predstavnike 130 zemalja sveta. Taras je u Rusiji bio deo foruma koji povezuje mlade iz celog sveta.

- Cilj foruma bila je razmena iskustava, ideja, vizija i ciljeva iz različitih sfera i aktuelnih tema današnjice, kao što su politika, ekonomija i društveni fenomeni. Na forumu, zajedno sa ostalom delegacijom predstavljao sam Srbiju. Za mene je to bila jedinstvena prilika da svoju zemlju dostojno predstavim - govori Stojković.

Zatim je posetio Strazbur gde je bio deo tima koji je pod okriljem Saveta Evrope organizovao međunarodni forum „Susreti u Strazburu 2013: Rusija u fokusu“. Ovaj forum je takođe okupio mlade iz celog sveta, raspravljalo se o ekonomiji i civilnom društvu. Poslednji dan ovog skupa bio je posvećen panelu o Nikoli Tesli, koji je predvodio Aleksandar Protić, osnivač „Tesla Memorijalnog projekta“ u Unesku, a pomoćnik mu je bio Taras Stojković.

Taras se zatim uputio ka Svetoj gori gde je posetio Hilandar. U manastiru je boravio sa svojim kolegama iz OSSI-ja i zajedno sa njima, nakratko, iskusio način življenja i rada u manastiru. I ova poseta je Tarasu i njegovim prijateljima omogućila da ostvare još jedan cilj koji su ispred sebe postavili.

SRPSKA OMLADINA OSIM što volontira na univerzitetu koji trenutno pohađa, Taras je predsednik Organizacije srpskih studenata u inostranstvu (OSSI) ogranka u Australiji. Uz blagoslov vladike Irineja, Taras je aktivan u crkvi na Gold Kostu gde pomaže svešteniku Đorđu Petroviću, a takođe je i aktivan član Udruženja srpske pravoslavne omladine (SOYA).

- Svi zajedno radimo na stvaranju „Svetosavskog učilišta“ koje će mladim ljudima srpskog porekla širom sveta pružati duhovnu podršku, davati im energiju i snagu da nastave da se trude i teže ka boljim životnim ciljevima - otkriva nam Taras.

Život i putovanje kroz različite zemlje sveta i susreti sa ljudima različitih mišljenja, rasa i verovanja usmeravali su Tarasa da, kako smatra, postane bolji i odgovoran čovek, tvrde oni koji ga poznaju. Dok je studirao u Kanadi jedna od tema koja je privukla njegovu pažnju je bila: obezbeđivanje pijaće vode.

- Kao deo tima još radim na realizaciji tog globalnog projekta koji će, jednog dana, omogućiti svim zemljama Trećeg sveta da imaju pristup čistoj pijaćoj vodi - ponosno će Stojković.

Taras, kako ukazuje, svet vidi kao mesto gde svi ljudi mogu deliti resurse.

 


SUSRET SA PREDSEDNIKOM SRBIJE

U HILANDARU se, uz blagoslov igumana Metodija, Stojković sreo i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem. Za Tarasa je to bilo još jedno veliko iskustvo. Nakon posete Svetoj gori, Taras je došao u Srbiju gde je bio ugošćen od strane kraljevske porodice Karađorđević, zajedno sa ostalim članovima OSSI-ja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Srbistanac

10.10.2013. 13:27

Civilni inzenjering?! Zasto pisete o necemu sto ne umete ni da prevedete? Civil engineer = Gradjevinski inzenjer

Buba

10.10.2013. 17:14

@Srbistanac - Srbistanac,nasi novinari pokusavaju da pisu strane reci koji ni sami ne razumeju.Nisu naucili Srpski kako treba a busaju se iskrivljenim stranim recima.Velika sramota za nase novinarstvo.

alex miles

12.10.2013. 05:32

@Srbistanac - @ Buba, ako ti to nazivas "novinarstvom", neka ti je sa srecom. Ja bi to pre nazvao uzasom od novinarstva u pokusaju. Trebalo bi da se klasificira kao ubistvo zdravog razuma u pokusaju.

Oliver Brand

17.10.2013. 07:37

@Srbistanac - A ti si napisao "novinarski" komentar. Stvarno tvoja glava nije za dve noge. Ti, pre svega, neznas da pises srpski.

svet je mali

11.10.2013. 12:10

Срдачан поздрав свештенику Ђорђу Петровићу и његовом сину Илији,од доскорашњих школских другара из Варне код Шапца.

Crkva Milosevac

12.10.2013. 23:48

@svet je mali - i mi se pridruzujemo pozdravima svestenik Vladimir iz Milosevca sa porodicom