Melburn: Srbi igraju za Karađorđev kup

M. NINOVIĆ

01. 10. 2013. u 22:26

Ficroj siti Srbija je u petak, subotu i nedelju domaćin fudbalskog turnira. Prijavljeno 14 ekipa, titulu brane Dijanela Beli orlovi iz Perta

U MELBURNSKOM predgrađu Nortkot ovog vikenda održava se tradicionalni, svesrpski fudbalski turnir „Karađorđev kup“. Ove godine kup je u organizaciji najstarijeg srpskog fudbalskog kluba u Viktoriji, Ficroj sity Srbija. Prijavljeno je 14 ekipa, a učešće nisu prijavili Bonirig Beli orlovi i Beli orlovi iz Kanbere. Titulu brani prošlogodišnji organizator turnira, Dijanela Beli orlovi iz Perta, koji su u finalu pobedili Springvejl Bele orlove sa 2:0 (2:0).

Na sastanku, pre početka turnira u Pertu, prošle godine predstavnici svih klubova su se dogovorili da narednu organizaciju dodele Ficroj Siti Srbiji, koja ujedno ove godine slavi i veliki jubilej - 50 godina od osnivanja kluba. Pošto fudbalski klub Vestgejt Sinđelić sledeće, 2014. slavi 30 godina postojanja, predstavnici klubova su odlučili da, kao i Srbija ove, Sinđelić iduće godine bude organizator „Karađorđevog kupa“.

O tome ko će biti domaćin 2015. godine, verovatno će klubovi odlučiti istog dana kada se budu određivale grupe i parovi za ovogodišnji turnir. Donedavno je važilo pravilo da osvajač Kupa bude sledeći organizator, ali je to promenjeno i sada se novi organizator određuje na prvom okupljanju. Bira se većinom glasova. Baš zbog ove promene takmičenja Beli orlovi iz Boniriga su istupili iz Kupa i već dugi niz godina ne učestvuju.

DOSADAŠNJI POBEDNICI * 1987. Avala (Sidnej)
* 1988. Ringvud Srbija
* 1989. Vestgejt Sinđelić * 1990. Vestgejt Sinđelić * 1991. Vestgejt Sinđelić * 1992. Avala (Sidnej)
* 1993. Beli orlovi (Bonirig)
* 1994. Beograd (Sidnej) * 1995. Beli orlovi (Bonirig)
* 1996. Beograd (Sidnej) * 1997. Ficroj siti Srbija
* 1998. Beograd (Adelejd)
* 1999. Springvejl Beli orlovi
* 2000. Beli orlovi (Bonirig)
* 2001. Turnir nije održan
* 2002. Vestgejt Sinđelić * 2003. Drina (Nobl Park)
* 2004. Springvejl Beli orlovi
* 2005. Srbija (Albion Park)
* 2006. Vestgejt Sinđelić * 2007. Springvejl Beli orlovi
* 2008. Springvejl Beli orlovi
* 2009. Beograd (Kabramata – Sidnej)
* 2010. Springvejl Beli orlovi
* 2011. Beograd (Sidnej) * 2012. Dijanela Beli orlovi (Pert)

Prvi turnir „Karađorđev kup“ održan je u organizaciji Avale iz Sidneja (današnji Beli orlovi iz Boniriga). Turnir je održan 26. i 27. decembra 1987. godine. U finalu je Avala bila bolja od Sinđelića iz Melburna 4:3 na jedanaesterce pošto se susret završio u regularnom vremenu i posle produžetaka 1:1.

Doduše i ranije su održavani turniri pod imenom „Karađorđev kup“, ali nisu zaživeli dok je ovaj u organizaciji Avale postao tradicija. Kup u današnjem obliku nije održan samo 2001. godine.

Ipak valja pomenuti da su „Karađorđev kup“ ranije organizovali Beograd iz Adelejda, Sidnejska Avala i Dijanela Beli orlovi iz Perta osamdesetih godina, ali su tek 1987. na takmičenje pozvani svi srpski klubovi iz cele Australije. Tada je prvi put upotrebljen naziv „Svesrpski turnir za prelazni pehar - Karađorđev kup“.

Do sada je odigrano ukupno 25 turnira ovog tradicionalnog svesrpskog fudbalskog takmičenja. Po pet puta u ovom takmičenju trijumfovali su tri kluba Sinđelić, Beli orlovi iz Boniriga, koji su učestvovali sa dva imena, najpre pod imenom Avala, a zatim pod današnjim imenom Beli orlovi i Beli orlovi iz Kizbara. Četiri puta pobednik je bio Beograd iz Sidneja, dva puta pehar je osvajala Ringvud/Ficroj Srbija iz Melburna, a po jedanput su pobednici bili fudbaleri Beograda iz Adelejda, Drina iz Nobl Parka, Srbija/Beli orlovi iz Albion Parka i Dijanela Beli orlovi.

SEĆANJE

FUDBALSKI klub Avala iz Sidneja organizovao je turnir pod imenom „Nikola Tesla“ koji nije dugo trajao. Bilo je to 1973. godine kada su učestvovali Beli orlovi iz Mona Vejla, Srbija iz Kanbere i domaćin - Avala.

Ipak, pomenuti turniri i odigravanje pojedinačnih utakmica pod nazivom „Karađorđev kup“ i „Nikola Tesla kup“ nisu zaživeli. Zato se 1987. godina računa kao početak dobre tradicije u organizaciji srpskih klubova Australije. Beograd iz Adelejda i ondašnja Srbija iz Dijanele su polovinom osamdesetih godina počeli sa odigravanjem međusobnih utakmica za pehar pod nazivom „Karađorđev kup“. Ovi klubovi su se naizmenično smenjivali u organizaciji kupa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije