VIŠE od 400 gostiju iz svih krajeva Hrvatske kao i iz Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Austrije okupili su se na donatorskoj večeri u zagrebačkom hotelu „Šeraton“ da pomognu u školovanju nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti.

Organizator ove humanitarne svečanosti bilo je Srpsko privredno društvo „Privrednik“, jedna od najaktivnijih srpskih asocijacija u Hrvatskoj.

- «Privrednik» je brigu o marljivim đacima preuzelo još davne 1897. godine u Zagrebu. Od tada, pa do 1946. godine kad je ukinut, «Privrednik» je školovao za razne zanate i trgovinu oko 40.000 dece. Ponovnim pokretanjem rada društvo «Privrednik» oživljava se ova humana i solidarna aktivnost. Društvo preko svojih fondova godišnje stipendira preko 50 učenika i studenata – rekao nam je Marko Ignajtić, sekretar ove organizacije.

RADIONICE ZA MLADE „Privrednik“ ima odličnu saradnju sa komorama i privrednicima u Hrvatskoj. U Ogulinu je održao kreativnu radionicu za mlade u sklopu projekta "Upoznaj, deluj i ostvari". U Zagrebu je društvo primilo u goste grupu američkih studenata sa Sveučilišta Northeastern iz Bostona i održao im predavanja o aktualnim dešavanjima u društveno-političkom životu Srba u Hrvatskoj.

Stipendiranje mladih talentovanih ljudi preko Fonda «Vladimir Matijević» tradicija je ovog društva prema svom osnivaču, velikom donatoru i dobrotvoru, trgovcu i bankaru Vladimiru Matijević. «Privrednik» je prošle godine utemeljio i Fond "Ivana Vujnović" za stipendiranje izvrsnih studenata, na inicijativu Ivanine majke Nevenke Ljubić, a u čast njene prerano preminule kćeri Ivane. Time "Privrednik" oživljava u srpskom narodu veoma cijenjenu tradiciju zadužbinarstva.

- Visoko pokroviteljstvo nad Privrednikovoj donatorskoj večeri i ove godine preuzeo je dr Slobodan Uzelac, potpredsednik Vlade Republike Hrvatske i na taj način dao doprinos plemenitoj misiji Srpskog privrednog društva.

Donatorskoj večeri pod geslom „Za mladost, za našu budućnost“ prisustvovali su Ivo Josipović, predsednik Hrvatske, Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik, Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog vijeća, Stanimir Vukićević, ambasador Srbije u Zagrebu, predstavnici Srpske pravoslavne crkvene opštine u Zagrebu, delegacija Zanatske komore, Privredne komore Srbije, protojerej Slobodan Lalić, direktor Srpske gimnazije u Zagrebu, Zvonko Agičić, predsednik uprave Tesla banke, kao i mnogi univerzitetski profesori, ugledi ljekari i preduzetnici. Josipović je došao i pored operacije koljena, koju je imao da pruži podršku ovoj plemenitoj akciji – otkriva Marko Ignajtić.

SKROMNA VEČERA Večera u "Šeratonu" je koštala 46,8 evra. Na večeri su besplatno, kao njihov doprinos humanitarnoj akciji, nastupili Neda Ukraden i tamburaški sastav "Mesečina". Program je vodila beogradska glumica Milica Gutović. Informacija o prikupljenim sredstvima biće naknadno saopštena.

Milorad Pupovac, predsednik Srpskog narodnog Vijeća, koje je ujedno i jedan od najvećih privrednikovih donatora, istakao je veliku važnost rada „Privrednika“ i obećao da će to činiti i dalje kako bi se pomoglo i omogućilo školovanje nadarenim mladim ljudima. Slobodan Uzelac je govorio o naporima društva da razvije svoju delatnost i srpsku zajednicu u Hrvatskoj, koja ima svoje značajno mesto. I napomenuo da su u toku završni radovi na vraćanju nekad oduzete imovine " Privrednika" i da se nada da će to biti učinjeno do sledeće donatorske večere.

Predsednik "Privrednika" Nikola Lunić govorio je o istorijatu društva, zahvalivši na podršci Srpskoj pravoslavnoj crkvi i SNV kao najvećim donatorima.

Predsednik Zanatske komore Ivan Obad govorio o značenju stipendiranja i naglasio da je za sedam godina podeljeno 1.000 stipendija mladim ljudima.

- Cilj donatorske večere je bio da se prikupe sredstva za stipendiranje 50 nadarenih učenika i studenata slabijih materijalnih mogućnosti. Osim sredstava prikupljenih na večeri, za stipendiranje će stići i sredstva iz donacija srpskih organizacija, manjinske samouprave, opština i poslovnih ljudi. Učenici će dobijati po 53,47 evra mesečno, a studenti po 106,94 evra. Dok će dvoje stipendista fonda "Ivana Vujnović" dobijati po 133,69 evra mesečno – objašnjava sekretar društva Marko Ignajtić, takođe, mlad čovek.

Srpsko privredno društvo „Privrednik“ je lane finansirano 47 učenika i studenata iz fonda "Vladimir Matijević", a iz Fonda "Ivana Vujnović" se finansira dvoje izuzetnih studenata.