Srbi iz Amerike kupili Peri traktor

Zorica AVRAMOVIĆ

02. 10. 2011. u 20:10

Posle pisanja „Novosti“, Srbi iz Amerike mladom Peri Milosavljeviću ispunili veliku želju. Novac skupio Dule Obradović

KRUŠEVAC - Mlađani Pera Milosavljević (17), nasmejan kao najlepši dan, seda za volan traktora i okreće ključ. Mašina iako mnogo starija od njega, odgovara ravnomernim, dobroćudnim brundanjem, kao da su godinama prevrtali zemlju na obroncima šumovitog Jastrepca.

Pre tri-četiri dana doputovala je iz župskog sela Rataje u selo Velika Lomnica, kao dar Srba iz Los Anđelesa iz organizacije „Spasimo decu Srbije“. Miodrag - Mile Nikolić, poreklom Šapčanin, 10. septembra došao je u Veliku Lomnicu i preneo pozdrave svoga prijatelja Duleta Obradovića, koji je u dalekom svetu sakupio dolare baš za Peru i kupovinu preko potrebne mehanizacije.

- Osetio sam ogromnu veru u ljude, neku novu snagu, želju da opstanem i uspem na pradedovskom ognjištu - govori ushićeno Pera. - Sad sam na konju - kaže i penje se na traktor. Mašina poslušno pod njegovim komandama, ulazi u garažu.

U KOLU DOBROTE MOTORISTI iz Novog Sada doneli su Peri 200 evra da opravi krov na kući. Zahvalan je kaže i gospođi Drenki iz Beogada koja ga je takođe obradovala novčanom pošiljkom. Njegov staratelj Bojan ovih dana traga za dobrim ljudima, koji bi po povratku praznim vozilom, dovezli iz Lapova metalna vrata za Perinu kuću koja mu je obezbedio Miodrag Mile Nikolić. Menadžer hotela „Rubin“ iz Kruševca Aleksandar Baraga, pokloniće nameštaj tako da mu kuća više neće biti prazna.

Dečak po godinama, a odrastao čovek po hrabrosti i upornosti, odlučio je da se ne preda, već da pokaže kako život, uz podršku iskrenih i dobrih ljudi, može uistinu da bude - čudo. Oko njega su se okupili rođaci Milosavljevići, stric Dragan, njegov stariji sin (Perin staratelj) Bojan, mlađi Boban, drugari Igor Mitić, Zoran Stevančević. Svi čestitaju mladom zemljaku i hvale humano poslanje „Novosti“. Dele sa Perom njegovu neskrivenu sreću.

- Kada mi je Bojan predložio da moju životnu priču objavi vaš list, nisam bio načisto da li za moje nevolje treba svako da zna. Smatrao sam da treba da ćutim, trpim i nadničim, dok ne završim školu, pa tek kada se zaposlim da na kredit kupim jedno makar polovno traktorče. Ubedio me je čika Dragan, Bojanov otac, a brat od strica moga pokojnog oca. On je verni čitalac „Novosti“. Nabrojao mi mnoge ljude u nevolji kojima je uz pomoć vašeg lista promenjen život iz korena.

Svi su se uključili u potragu da nađu traktor za prodaju. Uslovi su bili da bude ispravan i da cena bude ravna darovanim dolarima. Uz malo pogađanja uspeli su da sakupe još 30 evra i pogode se sa prodavcem. Pera Priča da mu je ovo bio najveći praznik u životu. U trećoj godini umro mu je otac. Njegova majka je kao težak bolesnik smeštena je u Gerontološki centar. Pera je učenik trećeg razreda Srednje građevinske škole u Kruševcu. Školuje se za montažera i veruje da će u ovom poslu biti uspešan. Traktorom će da obrađuje svoje malo imanje i zaradi pokoju paru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)