TEMIŠVAR - U Temišvaru je danas, u prisustvu državnih zvaničnika Srbije i Rumunije, otvorena Srpska kuća, zdanje koje će pod jednim krovom okupiti Srbe, srpske insitucije i organizacije u toj susednoj zemlji.

Srpsku kuću, u širem centru grada, otvorili su ministar vera i dijaspore Srđan Srećković, predsednik pokrajinske vlade Bojan Pajtić, i predstavnici rumunske vlade i Županije Timiš Konstantin Ostafičuk, Marko Atila i Mirča Makala, a pozdrave i poruke uputili su i predsednici dve države Boris Tadić i Trajan Basesku.

U izgradnju Srpske kuće Srbija i Rumunija uložile su više od 500.000 evra, a ministar Srećković je, nakon presecanja vrpce i otvaranja zdanja, poručio da rumunska vlada ima izuzetno korektan i prijateljski odnos prema našim sunarodnicima u svojoj zemlji.

Otvaranje Srpske kuće je istorijska prilika, rekao je Srećković, zahvaljujući rumunskoj vladi za sve što čini za Srbe.

On je poručio da i Srbija vodi računa o nacionalnim interesima i da je promoter dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, kao i da se trudi da nacionalne zajednice u Srbiji imaju ravnopravan tretman.

Očuvanje srpskih zajednica u regionu ne predstavlja samo moralnu obavezu za matičnu državu, već i njen prvorazredni politički interes, budući da jaka, razvijena i uticajna srpska zajednica u svakoj pojedinačnoj susednoj zemlji povećava mogućnost diplomatskog uticaja Srbije na vlasti te zemlje u cilju promocije vlastitih državnih interesa i razvijanja istinskih dobrosusedskih odnosa, rekao je Srećković.

Svečanosti, u Ulici Mangalija 29 u širem centru Temišvara, gde je smeštena Srpska kuća, prisustvovali su i delegati Skupštine dijaspore i Srba u regionu, koja zaseda u Beogradu, kao i predstavnici Županije Timiš i grada Temišvara.

Domaćin skupa je bio predsednik Saveza Srba u Rumuniji Slavomir Gvozdenović, koji je i predsedavajući skupštini dijaspore, a delegati su tokom boravka u Temišvaru posetili Srpsku gimnaziju "Dositej Obradović", Srpsku sabornu crkvu i Vladičanski dvor.

Srpska kuća biće sedište Saveza Srba u Rumuniji, srpskih medija, izdavačkih kuća, organizacija i institucija koje deluju u Rumuniji, gde prema procenama živi oko 30.000 Srba.

Savez Srba u Rumuniji jedna je od najorganizovanijih manjinskih organzacija u Rumuniji.