KADA Filip i Madlena Cepter, vlasnici najveće srpske firme na svetu “Zepter group” rade, to čine diskreno i elegantno.

Upravo se u njihovom teatru Madlenianum u Zemunu priprema premijera melodrame „Doručak kod Tifanija“. U takvim prilikama nema lažnog glamura, besplatnog fotografisanja sa političarima i gromoglasnih najava. Nova predstava u prvom privatnom pozorištu u Srbiji 21. veka je deo kulturnih zbivanja, kojima porodica Cepter, kako to obično kaže - „daje svom Beogradu”.

Kompanija “Zepter grup” je poznata po proizvodnji šerpi i lonaca visokog kvaliteta, ali i po medicinskim aparatima, garderobi, kozmetici i muškom stilu “Filip”. Vlasnik Filip Cepter je u Evropi prepoznatljiva kao “kralj šerpi i lonaca”, što je počelo da mu godi.

VITEZ

Zvanični Rim je Filipu Cepteru zbog velikih ulaganja i razvoj industrije na severu Apeninskog poluostrva dodelio titulu Viteza Republike Italije. U Ukrajini, gde Zepterovi posluju već nekoliko godina, Filip Cepter je imenovan za člana Akademije nauka Ukrajine, odseka za ekologiju.

Cepterovi su prošle godine otvorili Muzej "Zepter" kolekcija u Knez Mihailovoj ulici sa više od 350 umetničkih dela sa potpisima 132 umetnika. Muzej je danas među najposećenijima.

Ovo su samo neki od primera ulaganja uspešnih Srba iz dijaspore u svoju otadžbinu Srbiju. U svetu danas postoji najmanje stotinu srpskih uspešnih poslovnih ljudi i milijardera. Ministarstvo za dijasporu ima njihov spisak i planira da ih pozove da ulažu i grade Srbiju. Većina njih je spremna na takav korak, ali uz uslov da sve to bude urađeno u diskreciji. Jer, kako nam je jedan od njih rekao, “u Srbiji nema uslova za normalno poslovanje i zato je najbolje da se radi i da se ćuti”.

"Najbogatija srpska porodica ima svoje Zepter carstvo, koje gradi više od tri decenije i koje se prostire na pet kontinenata. Broji više od sto filijala i zapošljava oko 120.000 ljudi. Kompanija ima kapital procenjen na pet milijardi evra".

Ovako ugledni poslovni časopisi u Italiji predstavljaju javnosti Madlenu i Filipa Ceptera, navodeći da je reč o „najuspešnijem srpskom paru u Evropi, koji ima tri veličanstvene vile“ u Parizu, Monte Karlu i Beogradu.

To su rezidencija Ema na Dedinju, kuća Bonaparte u Monaku i vila porodice kneza Pavla Karađorđević u Parizu.

Jednom prilikom je Madlena Cepter iskoristila da gostima otkrije malu tajnu:

- Ova kuća u Parizu je pripadala porodici Karađorđević. U njoj su živeli princ Pavle i princeza Olga, dok su bili u izgnanstvu, a potom je bila i rezidencija jugoslovenskog kralja Aleksandra Karađorđevića. Želela sam da neko od nas boravi tu gde je nekada živeo srpski kralj. Iako je trebalo na kući da se radi oko dve godine, sve sam završila za godinu dana. Opremila sam je autentičnim nameštajem, kao i nekim stvarima iz aukcijiskih kuća Sotebi i Kristi.

ŠERPA

ZA GINISA Filip Cepter je odlučio da kao “kralj šerpi i lonaca” uđe u Ginisovu knjigu rekorda. Da bi to ostvario rešio je da napravi najskuplju šerpu na svetu ukrašenu zlatom i dijamantima, koja će kada bude proizvedena vredeti dva miliona dolara.

U porodičnoj vilu Trianon u Monte Karlu, za koju se priča da je pripadala Napoleonu, nekada su živeli egipatski kralj Faruk i vladarka Isabel Sisi, dok je vila Ema na Dedinju od 400 kvadrata prerasla u muzej sa autohtonim modernim slikarima.

Objašnjavajući kako je nastalo Zepter cartvo gospođa Madlena je otkrila porodičnu tajnu i iskreno priznala:

- Naše carstvo se razvilo jer je moj muž ceo svoj život posvetio radu. Filip je kreativna i buntovna duša, koja je u stanju da svoje snove pretoči u stvarnost. Ja se trudim da stvorim svet koji će biti harmoničan i kojem će Filip uvek moći da nađe utočište, u kojem će moći da se opusti – naglašava Madlena Cepter.


DESET NAJUSPEŠNIJIH

Od stotinu najbogatijih Srbi u dijaspori, čiji kapital vredi najmanje 30 milijardi evra, na listi prvih deset nalaze se:

1. Madlena i Filip Cepter, biznismeni iz Monaka, 2. Slavica Eklston, poslovna žena iz Velike Britanije, 3. Dejan Ilić, pronalazač i biznismen iz Nemačke, 4. Rebeka Mekdonald, biznismen iz Kanade, 5. Milan Mandarić, biznismen i bankar iz Velike Britanije, 6. Boris Vukobrat, biznismen iz Francuske, 7. Slobodan Pavlović, biznismen iz SAD, 8. Mirko Latinović, građevinar iz Rusije, 9. Vaso Despotović, poslovni čovek i vitez iz Australije, 10. Dušan Vasiljević, vinogradar iz Južne Afrike


Novosti online će, narednih nekoliko sedmica, petkom objavljivati priče o nekima od najuspešnijih Srba u svetu.