- SREĆNO vam narode Novo leto 2011. prvi put. Drugi put, za dve nedelje, ćemo da vam čestitamo i 13. januar i Srpsku Novu godinu!

Ovu rečenicu je izgovorio mladi Dragan Markov, student iz Temišvara dok je sa prijateljima u Srpskom klubu u centru grada proslavljao doček Nove godine. Klub je bio pun. U velikoj sali je serviran srpski sto, sa đakonijama koje su pripremile vredne članice Saveza Srba i pićem, koje su doneli domaćini, a i gosti. U manjoj sali su omladinci, uglavnom, članovi folklora, igrali kola i okretne igre uz muziku svog orkestra.

- Vrteo se „moravac“, ali i vlaško kolo. Igrao se čardaš, ali i užičko. Mi znamo svaku narodnu igru, jer mi smo prvaci Evrope u folkloru – šali se Dragan Markov, ponosan na svoje društvo.

Srpski Savez u Temišvaru ima oko 20.000 članova, koji su jako aktivni u svim delatnostima, od folklora, preko književnosti, hora, do organizovanja svih nacionalnih i državnih proslava.

- Kraj godine je u Rumuniji uvek naporan jer ima mnogo svetkovina. Prvo Rumuni slave Božić krajem decembra, potom svi zajedno slavimo dolazak Nove godine. A zatim slede Badnje veče i pravoslavni Božić, pa Srpska Nova godina. Badnje veče priređujemo u tri srpske crkve u gradu. Badnjak se pali u razmaku od sat vremena, da bismo svi bili u svakoj porti – objašnjava nam profesor Dušan Popov, srpski poslanik u rumunskom parlamentu.

Za Badnje veče i za Božić najviše srpskog, ali i rumunskog naroda dolazi u hram Svetog Đorđa na Trgu ujedinjenja, a kada svetlost vatre obasja grad dođu u televizijske ekipe da snime ovaj veličanstveni prizor. Pripreme za proslavu su počele odmah posle novogodišnjeg dočeka, jer svaki hor i folklor, zajedno sa dramskom sekcijom treba da uvežba svoj deo programa.

- Mi smo jedna vrlo vesela zajednica, jer ovde žive porodice koje su stare i nekoliko vekova i koje su očuvale najlepše srpske običaje. Koliko se svi mi, a posebno stariji radujemo Božiću, toliko mladi vole Srpsku Novu godinu, koja se organizuje u našem restoranu, ali i u drugim srpskim klubovima – rekao nam je Javor Radovanović, vlasnik velikog i reprezntativnog restorana „Lojd“ u centru grada.

Za proslavu Srpske Nove godine iz Srbije su stigli prasići i šljivovica, ali i pevači narodne muzike. Gradske vlasti temišvara, koji ima oko pola miliona stanovnika, navikle su na srpske proslave. Pa se zato sa Trga Opera ne sklanja muzička scena i elektronski okićene jelke i Deda Mraz, kog naši ljudi pravilno nazivaju Božić Bata.

Kako je Temišvar udaljen od Beograda svega 160 kilometara, a od Vršca 80, to čelnici srpske zajednice očekuju i dosta gostiju iz Srbije i za Božić i za Srpsku Novu godinu. A kada praznici minu, kako nam je rekao lider zajednice dr Slavomir Gvozdenović, Srbi u Rumuniji se spremaju da podigunu prvu pravu Srpsku kuću.