Kiša nije omela na stotine vernika da dođu u ostroške grede na praznik Svetog Vasilija i pristupe ćivotu čudotvorca.


Policija je i dalje prisutna prilazima Ostrogu i ne dozvoljava prolaz automobilima.

- Krenuo sam sa društvom iz Danilovgrada i kada nismo mogli vozilom dalje krenuli smo peške železničkom prugom do stanice Ostrog, a odatle kozjim stazama do svetinje, priča Balša iz Danilovgrada.

Jedanaest kilometara prevalili su peške Nikšićani Goga Šipčić i Milivoje Musić. Nije im smetala kiša koja ih je pratila sve do Ostroga.

- Pristupili smo svecu i od njega uzeli blagoslov. Okrepljeni i dihovno jaki proslavljamo praznik Svetog Vasilija koji leči sve moguće viruse, i ne samo od korone, nego i od mržnje, zlobe, nemorala i svake druge nečistote, poručuju Šipčić i Musić.

Grupa mladih uputila se iz Bjelopavlića peške noseći ikonu Svetog Vasilija. - Ostroški čudotvorac čuva nas od svake bolesti i nevolje, poručili su momci iz Bjelopavlića.

Foto V.Kadić


Iz Bjelopavlića peške nosili ikonu Svetog Vasilija, Foto V.Kadić


U prazničnoj liturgijskoj besedi mitropolit Amfilohije kazao je da je najbolja vakcina za iscelenje od svih virusa - sila Hristova.

- Ona je spasenje svakog ljudskog bića. U ovoj pustinji 350 godina na stotine hiljada ljudi dolazili su i dolaze da preko Hristove haljine dotaknu mošti Svetog Vasilija, rekao je mitropolit Amfilohije, dodajući da je dobro što se naučnici trude da pronađu vakcinu protiv korone.

- Ali pre nje - evo vakcine koja deluje kroz vekove, kroz mošti ostroškog čudotvorca. Osećam da se isceljuje ovaj virus, ali i bogomržnja i bratomržnja, poručio je vladika.

Foto Printskrin


Šipčić i Musić,Foto V.Kadić


Nikšićki atletičari i ljubitelji trčanja jutros su prevalili trasu od Sabornog hrama Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću do Gornjeg manastira Ostrog i potom pristupili svecu. Drago Musić, Dušan Krcunović, Slađana Perunović, Željko Milović, Mrdelja Čvorović, Blagota Adzić i Nemanja Stevović kažu da su kondiciono spremni i da im nije smetala kiša koja ih je tokom trke na momente pratila. Pobednici su svi, poručuju nikšićki dugoprugaši.

Foto V.Kadić


Foto V.Kadić