JEDAN mesec zatvora ili banje za jednog ubijenog Srbina, tako je "pravda" zadovoljena u slučaju Tomislava Merčepa. Sud je u maratonskom procesu, u kojem su prodefilovali mnogi lažni svedoci, utvrdio da su "merčepovci" kojima je komandovao taj isti Merčep ubili 43 srpska civila u Pakračkoj poljani i Zagrebu. Prvi čovek specijalne jedinice MUP tvrdio je da ništa o zločinima nije znao, ni kome su njegove jedinice pripadale, ni ko je "na vrhu" o svemu bio obavešten.

Istovremeno, dobro su se znala imena i prezimena ubica, rezervista MUP koji su masakrirali članove porodice Zec u Zagrebu, među kojima je bila i devojčica Aleksandra. Sve Merčepovi "dečki", koji su redom oslobađani zbog proceduralnih propusta.

Optužnica protiv Merčepa podignuta je tek 2011, a svedoci su ispričali strašne priče kada ih je prvo ispitivao Merčep, a zatim preuzeli njegovi. Retki su preživeli da svedoče šta su im sve radili, a onda je sud utvrdio da su to bili zločini za koje Merčep nije znao. Njega su osudili samo zato što ih nije sprečavao, a krivica je svaljena i na bivšeg ministra unutrašnjih poslova Ivana Vekića koji više nije bio živ.

Sve u svemu, lakrdija koja se završila tako što Merčep nije ni sedam godina bio u zatvoru. Vrhovni sud Hrvatske prvo mu je povisio presudu nižeg suda na kojem je osuđen na smešnu kaznu od pet i po godina, da bi ga sada pustio uslovno na slobodu, uz obrazloženje da je bolestan i da je odsluživši dve trećine kazne "ostvarena svrha kažnjavanja".

A, uostalom, kako sud tvrdi, Merčep ranije nije kažnjavan i lepo se ponašao u zatvoru. Tačnije, banji u Krapinskim Toplicama. Glavno da je ostvarena "svrha kažnjavanja".