KAO grom iz vedra neba odjeknula je vest da je BiH donela odluku da nominuje Harisa Silajdžića, nekadašnjeg bošnjačkog člana Predsedništva BiH i ratnog saputnika Alije Izetbegovića, za počasnog člana Komiteta za nagradu "Nelson Mandela" pri Ujedinjenim nacijama!

Pročitajte još: Dodik pisao predsedavajućem Generalne skupštine UN: Alkalaj samoinicijativno nominovao Silajdžića

O tome je međunarodne institucije obavestio Sven Alakalaj,bošnjački kadar u diplomatiji BiH, na mestu stalnog predstavnika pri UN u Njujorku. Odmah se oglasio srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, koji je uputio pismo Generalnoj skupštini UN i predsedavajućem, navodeći da BiH nikakvu odluku o kandidaturi Silajdžića nije donela.

Otkud se sada uopšte pojavilo ime Harisa Silajdžića, poznatog kao Hare? Pa čim su Bošnjaci preuzeli Ministarstvo spoljnih poslova BiH, na čijem čelu je sada Bisera Turković, takođe Izetbegovićev ratni kadar, iz naftalina su počeli da se vade Alijini ratni drugovi.

Podsetnik za one koji se ne sećaju Hareta: povukao se pre 10 godina iz politike i otišao da živi u Istanbul, a ostao je upamćen po izjavi da je njegov politički cilj ukidanje Republike Srpske. Obrazložio je to tvdrnjom da je RS "nastala na genocidu"! A protiv Silajdžića postoji izveštaj u Tužilaštvu BiH zbog sumnje da je kao visoki funkcioner počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv čovečnosti na području opštine Konjic u periodu od 1992. do 1995. godine.

On se sumnjiči da je od 1992. do novembra 1993. kao ministar spoljnih poslova, a nakon toga do kraja 1995. godine u svojstvu predsednika Vlade BiH i jednog od osnivača Patriotske lige u Konjicu, donosio odluke o osnivanju logora na područjima Konjica, Čelebića, Musala i Bradina. Hareta su optuživali i muslimani, za malverzacije sa milionskim donacijama iz arapskih zemalja.