Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije, predstojatelj Ukrajinske pravoslavne crkve, sa četvoricom svojih episkopa služio je liturgiju povodom slave Mitropolije crnogorsko-primorske - praznika Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici. Nakon toga, on će predvoditi litiju do Nemanjinog grada na Ribnici.

Mitropolit Onufrije je služio sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Amfilohijem i više arhijereja Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije i Srpske pravoslavne crkve Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Hristovog Vaskrsenja.

Arhiepiskop ohridski Jovan kazao je tokom liturgije da je danas nedelja praštanja ali isto tako i nedelja pokajanja.

Zato sada treba da se setimo ovog najvažnijeg kriterijuma koji je blagoslovio tolike naraštaje, a moramo ga nastaviti i mi, jer je on najvažniji za carstvo Božije.

Kazao je da ove litije nadahnjuju sve hrišćane u svetu.

„One su zasluga vašeg mitropolita Amfilohija ali i svih vas jer ste naučili kriterijum pokajanja i praštanja“, kazao je Jovan i dodao da su ovo lekcije svima nama.
Reporteri "Novosti" Vam donose fotografije i snimke iz Podgorice.
Prema nekim procenama danas se u glavnom gradu Crne Gore očekuje oko 100.000 vernika što će reći da se danas u ovom delu Evrope održava najveći pravoslavni skup u istoriji.


Policija ZABRANILA ulazak vernicima u Crnu Goru: Blokada na granici za beogradski muški hor (FOTO)

Pratite sa nama iz minuta u minut...
VELIKI BROJ BERANACA IDE KA PODGORICI

Mitropolija crnogorsko-primorska organizuje svečanu proslavu Svetog Simeona Mirotočivog u Podgorici a, kako je saopšteno, ove godine Svetosimeonovska litija ima poseban značaj, jer se odvija u atmosferi borbe Crkve za odbranu svojih svetinja i protiv bezakonog Zakona o slobodi veroispovesti.

-Takođe, ovogodišnja litija nosi sa sobom nemerljivu radost. Došao nam je najveći svedok i ispovednik jedinstva Crkve u današnjem Pravoslavlju, Mitropolit kijevski i sve Ukrajine Onufrije. On je sa četvoricom svojih episkopa u posetu Crnoj Gori, i doneo je blagoslov ukrajinskih svetinja, pružio podršku Crkvi u Crnoj Gori u odbrani svetinja, saopšteno je iz Mitropolije crnogorsko-primorske.

BIJELO POLjE: POLAZAK ZA PODGORICU RANO JUTROSMITROPOLIT ONUFRIJE STIGAO U HRAM HRISTOVOG VASKRSENjA

Oko pola 9 ispred hrama Hristovog Vaskrsenja u Podgorici stigao je kijevski mitropolit Onufrije.


POČELA LITURGIJA

Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici bio je pemali da primi sve vernike koji su želeli da prisustvuju ovom veličanstvenom činu.
Pravoslavni narod u Podgorici danas ima priliku da sa mitropolitom Onfurijem stane u odbranu svetinja.ISPRED HRAMA NE MOŽE NI ŠIBICA DA PADNE

"Sat i po vremena pre početka litije u Podgorici na plato ispred Hrama ne može ni šibica da stane", napisao je na Fejsbuku Vladislav Dajković.VERNICI CELIVAJU IKONU

Vernici celivaju ikonu sa moštima Svetog Simeona Dajbabskog.
PEŠAČILI OD PROKUPLjA: PUT DUG 400 KILOMETRA JE IZA NjIH

Na litiju su došli i momci iz Prokuplja koji su pešačili 400 kilometara.

70.000 VERNIKA ISPRED HRAMA
Na poziv mitropolita Amfilohija prazničnoj liturgiji i proslavi Svetog Simeona Mirotočivog u hramu Hristovog Vaskrsenja prisustvuju ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, u ime Vlade Srbije Mileta Radojević, direktor Vladine uprave za saradnju da Crkvama i verskim zajednicama, Marko Bato Carević, gradonačelnik Budve... Na platou ispred hrama sabralo se više of 70.000 vernog naroda. Ovo je najmasovniji događaj u istoriji Podgorice!
POČELA LITIJA, ONUFRIJE I AMFILOHIJE PREDVODE
AMFILOHIJE DAROVAO KIJEVSKOG MITROPOLITA
Mitropolit Amfilohije poklonio mitropolitu kijevskom Onufriju reprodukciju čaše koja je pronađena u Podgorici u 4 veku, čiji original se nalazi u Sankt Peterburgu.

O OVOME ĆE ISTORIJA PISATI: 100.000 VERNIKA NA ULICAMA PODGORICE
Litija oko 100.000. Cela Podgorica u krsnom hodu. Narod uzvikuje Ne damo svetinje.
Litija se kod hotela Hilton razdvojila – jedna je išla ka Nemanjinom gradu a druga ulicom Slobode, preko mosta Milenijum ka Hramu.
LITIJA STIGLA U NEMANjIN GRAD
Mitropolit osveštao slavski kolač u Nemanjinom gradu.NAROD SE VRATIO ISPRED HRAMA

Pošto se narod već vraća ispred hrama Hristovog Vaskrsenja, počeo kulturno-umetnički program ispred hrama Hristovog Vaskrsenja