Posle uspešno realizovane višemesečnih aktivnosti Službenika Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije – Odseka za borbu protiv krijumčarenja droge i Sektora granične policije, u nedelju je realizovana policijska akcija koja je planirana i vođena kroz međunarodnu razmjenu podataka sa partnerskom službom policije Severne Republike Makedonija koja je rezultirala presecanjem kanala krijumčarenja heroina i zaplenom 12 kilograma ove droge, saopštila je Uprava policije Crne Gore.

Policija i pripadnici Uprave carina su na ulazu u Crnu Goru, na graničnom prelazu Kula, od strane službenika granične policije kontrolisali vozilo marke Hyndai, makedonskih registarskih oznaka, kojim je upravljao A.A (28) iz Skoplja dok se na mestu suvozača nalazilaI.S. (23) takođe iz Skoplja. Detaljnim pregledom vozila, u dobro skrivenom, specijalno izrađenom bunkeru, smeštenom iza zadnjih štop svetala vozila, pronađena su 24 pakovanja sa ukupnom količinom od oko 12 kilograma heroina.
-Ovom policijskom akcijom presečen je krijumčarski kanal, kojim je, iz pravca Republike Sjeverne Makedonije, heroin sa Kosova, preko teritorije Crne Gore, trafikovan ka zemljama Zapadne Evrope, a koji je, kako se sumnja, u ovom konkretnom slučaju namijenjen krijumčarenju prema Italiji. U skladu sa koordiniranim aktivnostima, u Severnoj Makedoniji su trenutno u toku pretresi na više lokacija. Radi se na identifikovanju, lociranju i procesuiranju ostalih učesnika koji su, kako se sumnja, umešani u organizovano krijumčarenje heroina ovom rutom.

O događaju je obavešten državni tužilac u Višem državnom tužilšatvu u Bijelom Polju. A.A. i I.S. su lišeni slobode u Crnoj Gori i oni će biti uz krivičnu prijavu privedeni nadležnom tužiocu zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili krivično delo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, saopštila je crnogorska policija, koja je ovu akciju okarakterisala ''još jednim primerom odlične međunarodne saradnje koju Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije sprovodi sa brojnim partnerskim službama, ali i izuzetne saradnje sa svim ostalim organizacionim jedinicama Uprave policije, koje su zajedničkim delovanjem uspele da na krijumčarskoj ruti, prejeku još jedan kanal korišten za krijumčarenje velikih količina droge''.