-Ne idem u Sarajevo. Ići ću u Srebrenicu ako me pozovu, saopštio je Milo Đukanović, predsednik Crnoj Gori za sarajevsku TV „Face“.

 Govoreći o situaciji nastaloj protivljenjem Milorada Dodika da dođe u BiH, kazao je da je nedavno u Briselu kazao predsedavajućem Predsedništva Željku Komšiću da je protiv toga da se insistira na toj poseti.

 -I rekao sam mu, uz svu zahvalnost prema njemu i Džaferoviću, nemojte da osećate nikakvu nelagodu, ja je ne osećam. I koliko se god trudio, ne može od mene napraviti neprijatelja ni BiH, ni Republike Srpske, dodao je Đukanović, poručujući da je Dodikov potezdeo nacionalne predstave, koju ne treba dalje hraniti.
 
Na pitanje da li će ići u Srebrenicu ako bude pozvan, Đukanović je odgovorio:
 
-Naravno. Stav Crne Gore i moj je tu jasan. Ako treba i prisustvom pokazati pijetet prema žrtvama tog genocida, pa kakav je problem? Naprotiv.

Đukanović se osvrnuo i na versko pitanje u Crnoj Gori ističući da Crna Gora kao i sve ostale države ima pravo na svoju autokefalnu pravoslavnu crkvu, dok je Zakon o slobodi veroispovesti dobar pravni akt kojim se Crna Gora dodatno harmonizuje sa evropskim sistemom vrednosti. Đukanović je kazao da velikosrpski nacionalizam nije od juče i da ne ugrožava Crnu Goru od vremena aktuelnog predsednika i političke garniture u Beogradu, nego je to jedna pojava koja traje vekovima!
   
-Predsednik Srbije je izrazio svoj vrednosni stav o protestima u Crnoj Gori čiji je jedan od ciljeva, deklarisanih neupitno, promena vlasti u Crnoj Gori. U redu, primamo k znanju i naravno odredićemo se prema tome, svojim odnosom prema Srbiji, prema njenoj političkoj sceni. Velikosrpski nacionalisti u Crnoj Gori smatraju da je crnogorska nezavisnost greška, d aje crnogorska orjentacija ka EU i NATO izbor pogrešnog smera i da Crnu Goru treba sprečiti u donošenju takvih suverenih odluka, da je treba vratiti pod kišobran Srbije i učiniti odgovornom prema Srbiji i prema sveslovenskim interesima čija je centrala u Moskvi, rekao je Đukanović.
   
Crnogorski predsednik je poručio da Crnu Gore brane njene državne institucije koje su legitimno utemeljene na onome što je većinska volja njenih građana na referendumu 2006.
  
 -Nestala je crnogorska država, nestala je i Crnogorska pravoslavna crkva, ali moje pitanje je –a šta ćemo sa 2006.kada je obnovljena crnogorska država? Što sada Crna Gora nema isto pravo koje imaju sve države, koje imaju značajnu pravoslavnu zajednicu, da formira svoju autokefalnu oravoslavnu crkvu, kazao je Đukanović, da bi se potom dotakao o litijama, tvrdeći da broj učesnika nikada nije prešao 70 hiljada.
   
-Moramo podsetiti da je 530.000 ljudi u biračkom spisku Crne Gre, pod pretostavkom da je ovih svih 70.000 punoletno, a videćete kada pogledate malo, koliko je tu dece, nažalost izmanipulisane dece, moramo se zaista zapitati –pa dobro imaju li pravo ovih 460.000 na svoj stav. Daleko sam od pomisli da svi podržavaju vlast, ali biće ipak da se ne slažu sa takvim izražavanjem stava o državi, o njenom karakteru i odnosu države i verskih zajednica u njoj, poručio je Đukanović.