Hrvatska predsednica u odlasku Kolinda Grabar-Kitarović uputila je danas putem Fejsbuka oproštajnu poruku hrvatskoj javnosti na kraju svog petogodišnjeg mandata u kojoj je istaknula da će o njenom radu progovoriti istorija i da je ponosna na učinjeno.

- Ponosna sam na učinjeno. Predsedničku dužnost obnašala sam s dubokim uverenjem kako su političke, moralne i kulturne vrednosti kojima smo se stolećima vodili u borbi za nacionalnu slobodu i državnu neovisnost, a posebno u Domovinskom ratu, uporište izgradnji snažne države i pravednog društva.

Interese hrvatskog naroda, države i svih državljana branila sam i promovirala dostojanstveno i odgovorno, kako mi je nalagao Ustav, iznad bilo čijih i bilo kakvih parcijalnih interesa. Ime Hrvatske i hrvatskog naroda bilo mi je svetinja. O svima nama pa tako i o mom radu jednog će dana, s potrebnim odmakom, objektivno progovoriti istorija - napisala je predsednica u poruci.

- Predlagala sam rešenja za probleme decentralizacije, ukupnog ekonomskog razvoja i ravnomernog regionalnog razvoja, brendiranja, obrazovanja, socijalne pravde, iseljeništva, brige za Hrvate u Bosni i Hercegovini i susednim državama, kao i spoljnopolitičke inicijative - kazala je Kolinda.

Između ostalog, navela je da je posebnu pažnju posvetila međunarodnom položaju Hrvatske.

- On je danas bolji nego ikada. Smatrala sam kako našem članstvu u Evropskoj uniji i NATO savezu treba dati dodanu vrednost. Stoga sam pokrenula Inicijativu tri mora. Time sam našoj spoljnoj politici u ruke dala kvalitetan alat jačanja hrvatskog položaja na međunarodnoj sceni, pre svega u okviru Srednje Evrope i Mediterana. Hrvatska danas razmišlja hrvatski, a deluje evropski i globalno - istakla je ona.

Hrvatska nije usputno stvorena, mala, nemoćna ni neuspešna država, poručila je.

Bila sam vam, rekla je ona, četvrti predsednik i prva predsednica.

- Za koji dan dužnost predsednika preuzet će gospodin Zoran Milanović. Nadam se kako će i dalje jačati ustavni položaj i društveni ugled institucije predsednika Republike i umnožiti baštinu uspeha svojih prethodnika. Želim mu svaki uspeh jer će to biti hrvatski uspeh.

Zaključujem svoj mandat predsednice Republike s dubokom verom u dobru budućnost naše Hrvatske i hrvatskog naroda. Svima vama, dragim hrvatskim državljanima i svim mojim sunarodnjacima u domovini i širom sveta želim svako dobro. I neka nam živi naša jedina i večna Hrvatska - poručila je Grabar-Kitarović.