Magistar ekonomskih nauka i koordinator pokreta Alternativa Vesko Pejak uhapšen je u Nikšiću. „Lisice“ na ruke stavljene su mu jer je osumnjičen za „izazivanje panike i nereda“ u objavi na Fejsbuku komentarišući aktuelna dešavanja u Crnoj Gori napisao „Biće rata“, što je navodno izazvalo uznemirenje građana. Osnovni državni tužilac Rajko Lopičič je nakon saslušanja Pejaku odredio zadržavanje do 72 sata.

Vesko Pejak uhapšen ispred zgrade u kojoj stanuje u Nikšiću, dok je sa suprugom Snežom nameravao do pođe do stana. Međutim, iznenada su se pojavili policijski inspektori koji su mu saopštili da je lišen slobode i da sa njima mora da poće do Centra bezbednosti. Vest se brzo proširila gradoma pa se ispred zgrade policije vrlo brzo našli novinari, ali i članovi Alternative koji su došli da Pejaku daju podršku. U međuvremenu je policija pretresla njegov stan i podrum i uzela dva lap-topa.

Demokratski front Nikšića najoštrije osuđuje zadržavanje Pejaka u pritvou, kao i aktivnosti tužilaštva u pravcu ograničavanja slobode govora.

- Jasno je da se represija pojačava, da se želi ograničiti ne samo sloboda veroispovesti, već i sva prava i slobode na koje građani imaju pravo. Iskra dostojanstvenog i upornog otpora neće posustati i pored svih pokušaja, poručuju iz DF-a.

Vesko Pejak je od osnivanja Alternative preoznat kao oštri kritičar režima u Crnoj Gori, naročito zbog odluka vlasti u Podgorici da proteraju srpski jezik i ćirilicu iz crnogorskih udžbenika, priznaju lažne državu Kosovo, članstvo u NATO , propale privatizacije i naročito nakaradni Zakon o slobodi veroispovesti.