POSLANIK DPS i predsednik Odbora za prosvetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore, Radule Novović, svojom "besedom" pred početak drugog polugodišta izazvao je buru i žestoko negodovanje svojih kolega. On je, "burno reagovanje dela građana na donošenje Zakona o slobodi veroispovesti" ocenio kao manipulaciju i pozvao profesore i nastavnike da učenicima "razdvoje istorijske činjenice od istorijskih prevara", aludirajući očigledno da je stav koji prema pomenutom zakonu ima DPS - jedini ispravan.

- Jedan broj građana Crne Gore vrlo burno je reagovao na donošenje Zakona o slobodi veroispovesti, koji želi uvesti red u ovu važnu oblast ljudskog postojanja. Verujem da će mudre reči prosvetnih radnika biti jače od zabune u dečijim glavama koje je ovih dana politika mogla stvoriti. Zapravo, politika vešto sakrivena pod plaštom vere i priče o veri. Verujem da su profesori i nastavnici dovoljno dalekovidi da za one koje uče životu mogu, onako kako im savest i profesija nalažu, razobličiti manipulacije kojima su izloženi. Mogu razdvojiti istorijske činjenice od istorijskih prevara - deo je Novovićeve tirade.

Ovim povodom oglasila se Prosvetna zajednica, koja je poručila da je Novović izjavom u formi apela i upozorenja upućenog prosvetnim radnicima grubo prekršio nekoliko zakona.

- Povredio je čast, dostojanstvo i autonomiju prosvetne profesije, beskrupulozno udario na porodične vrednosti i ulogu roditelja u procesu socijalizacije, hominizacije i humanizacije njihove dece - rekli su iz Prosvetne zajednice. - Ključna motivacija i veliki deo sadržaja Novovićeve izjave jeste Zakon o slobodi veroispovesti, što samo po sebi predstavlja flagrantno kršenje više zakona, a posebno Opšteg zakona o obrazovanju, kojim se eksplicitno štiti autonomija obrazovnih ustanova i nastavnika.

PROČITAJTE JOŠ: Crnogorski nacionalisti pozdravljaju NACISTIČKIM pozdravom: Još jedan izliv mržnje posle USTAŠKIH pesama na Cetinju (FOTO)

Iz Prosvetne zajednice konstatuju i da Novović uvredljivo licitira sposobnostima, savešću i profesionalnom etikom nastavnika, daje političku ocenu da je društvena reakcija povodom spornog zakona zapravo manipulacija i brutalno traži od nastavnika da taj politički stav prenose deci. Tražeći da "manipulaciju" razobličavaju učenicima jer su joj "izloženi" daje i dijagnozu dečje svesti uz dodatnu tvrdnju i da su "zbunjeni".

UVREDA ZA RODITELjE

- NOVOVIĆEVO obraćanje naročito osuđujemo i gnušamo ga se i zbog ovih reči: "Ovo što danas imamo, moramo sa velikom pažnjom čuvati. Neki bi da nama, da njima (deci) to uzmu". I tražimo javni odgovor, koji su to "neki" - rekli su iz Prosvetne zajednice, i dodali da "takve stvari nikada ne bi pričali ni međusobno u školi, a kamoli deci koju roditelji šalju sa poverenjem, a koje je Novović, po njihovim rečima uvredio jer je izbrisao njihovu zaštitnu, vaspitnu ulogu, njihovu ljubav i brigu.