Pre nekoliko dana na Cetinju je održan marš crnogorskih nacionalista koji su podržali otimanje hramova SPC. Oko 150 uglavnom Cetinjana poručilo je da "na Cetinju nema šetnje".


Skandiralo se "nije ovo srpsko leglo već je ovo Montenegro", „mi smo braća ispod kapelice, đe ne rađa majka izdajice“, „oj četnici i ta vaša brada, brijaće je Lovćenska brigada“, „sad imamo nove izdajice, što ih narod nazva posrbice“. Mogla se čuti i nova pesma „Crnorogrci kršni momci, mi smo braća svi, nećete u Cetinje dok smo živi mi“, što je ništa drugo do prepev pesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Tompsona.


Cetinje je danas opština sa najmanjim procentom Srba u Crnoj Gori - samo 3.8 odsto, dok je 2006. godine na referendumu o nezavisnosti Crne Gore u ovoj opštini čak 86.5 odsto birača glasalo "za".


Ipak, nije tako bilo oduvek. Nekada se Cetinje smatralo najjačim srpskim uporištem gde se najviše "srbovalo".


- Mi smo Srbi i samo Srbi i sva slava što su je zadobile pojedine pokrajine pridada celom srpstvu, a ne samo toj pokrajini - objavio je list "Cetinjski vjesnik" 9. maja 1910. godine, pridružujući se tako apelu lista "Srbobran" kojim je poručeno svim Srbima koji su otišli u Ameriku, da se na popisu stanovništva tako i izjasne, bez obzira iz koje su srpske teritorije potekli.


PROČITAJTE JOŠ: Na Cetinju se vijorila albanska zastava i pevale se ustaške pesme: Crnogorski nacionalisti podržali otimanje svetinja SPC (FOTO/VIDEO)


Kako prenosi In4s, u apelu se ističe da srpski narod ne sme da se ogreši o svoju srpsku narodnost i da ne bude zbunjen teritorijalnom pripadnošću jer, kako se objašnjava u tekstu, njihova narodnost je svakako i samo SRPSKA, a samo teritorijalna pripadnost može biti crnogorska, hercegovačka, bokeška itd.


Cetinjski vjesnik, 8. maj 1910. godine; Foto: in4s.net


To su naši pokrajinski nazivi. Jer, iako je istina da je ime Crnogorac, Srbijanac, Bokelj, Hercegovac, Banaćanin itd. lepo i vezano za puno svetih momenata i u istoriji i u sadašnjosti, ipak ako se mi budemo kazivali pod tim imenima učinićemo preveliku nepravdu i ogrešićemo se o našu najveću svetinju – ime Srbin -objavio je cetinjski list.

Na Cetinju su objavljeni i redovi iz lista "Srbobran" kojima se kaže da je dužnost svakog Srbina da ne koristi svoje pokrajinsko ime, već da ga stopi u opšte ime – Srbin.


Sveta je dužnost svakog dobrog Srbina da svoje pokrajinsko ime utopi u opšte ime Srbin, koje nema na sebi niti jednu mračnu pegu, već svetli kao sunce - objavio je "Cetinjski vjesnik".


PROČITAJTE JOŠ: Tuđman je slovenski Hitler, Italija treba da vrati Istru i Dalmaciju, Hrvati pobili 500.000 Srba u Jasenovcu, Milošević je mnogo uradio za Srbiju: Ovako je govorio Miraš dok je bio Srbin (FOTO)


Sa Cetinja je poručeno srpskom narodu da se ne obaziru na "nitkove" i "neljude" i iz vlasti koji bi da podele Srbe na razna pokrajinska imena i tako u svoju korist da umanje silu i moć našeg zajedničkog imena.


Foto. Fejsbuk


Ne obazirimo se na sebične vlastodršce ili pokvarene trgovce, koji iz ličnog računa hoće da nas podele u razna pokrajinska imena i time umanje silu i moć našeg zajedničnog imena. Prezrimo sve neljude i nitkove koji nas uzdižu i hvale kao Hercegovce, Crnogorce ili druge jer oni to ne čine iz plemenitih pobuda - zaključuje se u tekstu koji je štampan 1910. godine na Cetinju.


U svakom broju "Cetinjskog vjesnika" objavljivane su rubrike Srpstvo i Slovenstvo, u kojima su se pratila sva važna dešavanja i vesti značajne za Srbe iz svih krajeva, oslobođenih i neoslobođenih, kao i važne vesti iz slovenskih zemalja.