Paroh rožajski jerej Slobodan Radojević saopštio je da će danas popodne u crkvi Ružici u Rožajama biti služen moleban, bez litije, kako je bilo ranije najavljeno. Razlog odlaganja litije za 6. februar je tragična smrt trojice Rožajaca na Ibarskoj magistrali.

-Večeras će se služiti moleban u crkvi Ružici. Litija koju smo večeras planirali da održimo nakon molebana biće odložena za 6. februara. Razlog odlaganja litije je smrt troje naših sugrađana. Na ovaj način želimo da pokažemo i izrazimo najdublje saučešće porodicama nastradalih. Kao sveštenik, ali i kao čovek koji je u jednom danu izgubio roditelje, brata i strica moram da iskažem veliku bol zbog izgubljenih mladih života. Ovakve nesreće su pokazatelj da smo svi narod Božiji i da zajednički treba da delimo i tugu i radost. Ako ovo možemo da delimo onda možemo da delimo i život na ovim prostorima, sa svim razlikama koje imamo jer te razlike ne treba da nas razdvajaju već da budu naše bogatstvo“, saopštio je otac Slobodan na fejsbuk stranici Pravoslane parohije rožajske.

On podseća da litija ima samo jedan zahtev a to je povlačenje diskriminatorskog zakona o slobodi veroispovesti.

„Naša braća muslimani na čelu sa Islamskom zajednicom potpisali su ugovor koji im garantuje očuvanje njihove imovine, ali takav ugovor nije potpisan sa našom Srpskom Crkvom. Ne zaboravite činjenicu da je ugovor podzakonski akt koji ne može biti važniji od zakona. Ovaj zakon će se, to je samo pitanje vremena, primeniti i na Islamsku zajednicu. Kao što znate, zbog zakona o grobljima u Beranama je oduzeto groblje Islamskoj zajednici. Ako dozvolimo primenu zakona nemojte da mislite da će vas ugovor zaštititi. Naprotiv, biće vam oduzete sve stare džamije koje su vaše najveće versko bogatstvo, baš kao što su naši manastiri naše versko bogatstvo. Mi ne želimo da rušimo vlast niti se borimo protiv bilo koje političke partije. Naše Litije nisu političke, već isljučivo verske i molitvene. Mi ovim putem pozivamo sve građane Rožaja da nam se 06. februara priključe i da zajedničkim snagama branimo svetinje. Ovde se ne radi samo o očuvanju građevina, jer njih možemo opet sagraditi, već o očuvanju nas ljudi koji smo hramovi Božiji. Dobro došli svi na odbranu svetinja crkava i džamija baš kao što su to radili naši pošteni preci muslimani koji su branili crkve i pravoslavci koji su branili džamije. Dobro došli 6. februara na molitvenu šetnju kroz Rožaje“, poručio je sugrađanima islamske veroispovijesti paroh rožajski jerej Slobodan Radojević.