U splitskom kafiću "Borsalino", u kojem je uhapšen Filip Zavadlav (25), nakon subotnjeg krvavog pohoda u Velom Varošu, u kojem su ubijena trojica mladića, s njim je - osim njegovog oca i mlađeg brata - bio i socijalni radnik, koji je zaslužan za njegovo mirno hapšenje, piše Slobodna Dalmacija.

Radnik Centra za socijalni rad prepoznao je mladića sa snimka na kojem šeta s kalašnjikovom u ruci Kamenitom ulicom, a koja je se pojavila napun sat nakon trostrukog ubistva.

Socijalni radnik odmah je nazvao Filipa Zavadlava, koji je u to vreme bio u porodičnom stanu na splitskim Skalicama, a kako nije mogao s njim da ostvari normalnu komunikaciju, zatražio je da razgovara s njegovim ocem.

Tada se čovek dogovorio s ocem osumnjičenog mladića da on i Filip dođu u "Borsalino" i da se javi policiji da dođe po njega.

Hrabri socijalni radnik se, uprkos svemu što je čuo i video na snimcima i fotografijama koje su kružile društvenim mrežama, našao u 17 sati u kafiću s Filipom Zavadlavom i s njegovim ocem. S njima je sačekao policiju, i upravo zbog njegovog angažmana dva sada nakon ubistva identifikovan je glavni osumnjičeni, koji je zato uhvaćen u najkraćem roku bez ikakvih problema i dodatnih žrtava.

Opisao Filipove muke

Osim što se angažovao u mirnom rešavanju teške situacije, zaposleni splitskog Centra za socijalni rad ispričao je policiji sve o problemima za koje je znao da je Filip imao zbog dugova svog mlađeg brata. Njegova izjava na dve stranice u detalje opisuje pritiske kroz koje je mladić prolazio zbog društva u koje mu se "uvalio" brat, inače zavisnik od droge.

Osim toga, socijalni radnik imao je i saznanja o životu cele porodice, jer ih je dugo imao pod nadzorom i znao je kroz što su sve prošla sva tri mladića Zavadlav. Nije poznato da li je tačno imenovao osobe koje su Filipu i njegovom bratu pravile probleme. Kako saznaje "Jutarnji" i sam Filip je znao da napada pojedine osobe s kojima se njegov brat družio, jer nije mogao da se pomiri s tim da on ne želi da prestane da se drogira.

Zbog svoje zavisnosti Filipov brat bio je sklon krađama i prevarama, što je bio i dodatni razlog sukoba među njima.

Ubica progovorio o svojim problemima

Nakon hapšenja u "Borsalinu", Filip Zavadlav odmah je zatražio da ide lekaru, ali mu je prvo hitno obavljen uviđaj na telu. Naime, strahovalo se da njegovim odvođenjem u KBC Split tokom ispitivanja lekara ne dođe do brisanja ili kontaminiranja tragova.

Stoga mu je u Prvoj policijskoj stanici obavljen uviđaj na telu - uzeti su brisevi koji tokom krivičnog postupka mogu da postamu ključni dokaz. Nakon toga Filip Zavadlav odveden je u splitsku bolnicu.

Tamo su mu uzeti krv i urin, radi testiranja na alkohol i droge, pregledao ga je internista i psihijatar. Tokom razgovora s psihijatrom Filip Zavadlav takođe je govorio o problemima koje je imao zbog bratovih dugova, zbog kojih je, navodno, krenuo u osvetnički pohod. Sve što je izjavio uneseno je u bolnički medicinski karton.

Kad je iz bolnice vraćen u službene prostorije na kriminalističku obradu, više nije želeo da govori. Inspektorima nije kazao ništa o pretnjama i napadima, a isti scenario ponovio se i u ponedeljak ujutro, nakon privođenja Županijskom državnom tužilaštvu u Splitu. I tada je odbio da iznosi svoju odbranu, a to se ponovilo i par sati kasnije, kad je doveden istražnom sudiji na ročište.

Filip ne samo da je bio konfuzan, bio je potpuno nekomunikativan, a saznalo se i da je tokom boravka u pritvorskoj jedinici govorio o suicidnim mislima koje mu se javljaju. Stoga je pozvan stalni sudski veštak, psihijatar, koja ga je pregledala i proglasila raspravno nesposobnim.

Na osnovu njenog nalaza upućen je u Zagreb, u Bolnicu za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti. Tamo je smešten na psihijatrijsk odeljenje dok se ne utvrdi da li je uračunljiv ili ne.

Zbog njegovog ćutanja, u nastavku istrage važne će biti izjave svedoka, među kojima će biti i socijalni radnik, psihijatar iz bolnice i Zavadlavov otac. Osim njih, pozvaće se svi ostali koji imaju ikakva saznanja o maltretiranjima koja je Filip opisao, piše Slobodna Dalmacija.

(Jutarnji.hr)