EVROPSKI parlamentarci su u utorak u Strazburu, na sednici održanoj povodom hrvatskog predsedavanja Savetom EU, žestoko kritikovali zvanični Zagreb zbog problema sa migrantima i vladavinom prava, dok je premijer Andrej Plenković sve to pažljivo slušao.

Pročitajte još: Hrvatski mediji: U Bajakovu postoji podrum za mučenje migranata

Tako je švedska evroparlamentarka Malin Bjork rekla da je lično posetila područja na severu BiH nakon što je pročitala izveštaj o brutalnosti hrvatske granične policije.

- Brutalnost kojoj sam bila svedok zaista je bila strašna - izjavila je u utorak Bjorkova. - Nijedna država članica ne bi trebalo da se ponaša tako na svojim granicama. Moramo jasno reći da Hrvatska ne može ući u šengenski prostor ako se ne zaustavi takva situacija.

Plenkoviću su i drugi evroparlamentarci prebacivali ponašanje Hrvatske s migrantima, a on je odgovorio da se Hrvatska nije kao druge države odlučila za izgradnju barikada i bodljikave žice, već da se "hrvatska, evropska i buduća granica 'šengena'" štiti sa 6.500 policajaca.

- Rešenje je zaštita spoljne granice, posebno one između Turske i Grčke, na kojoj kreće istočno-mediteranska i zapadnobalkanska ruta - rekao je Plenković.

Predsednica grupe Zelenih Ska Keler u EP takođe je govorila o izveštajima o nasilju i zlostavljanju ("tuku ih, uništavaju im imovinu, čak pucaju na njih") koje hrvatska policija čini nad ilegalnim migrantima na granici sa BiH.

Plenković je na to rekao da je Hrvatska u tretmanu migranata, da poštuje sve hrvatske i evropske zakone i međunarodne konvencije, te da nijednu od tih optužbi ne treba uzeti, kako je kazao, "zdravo za gotovo".

Hrvatski premijer je dodao i da se sve pritužbe na ponašanje hrvatske granične policije istražuju.