Premijer Crne Gore Duško Marković optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori da stoj iza nereda na protestima protiv otimanja hramova koji se održavaju već nekoliko dana.


- Pozivam sveštenstvo SPC u Crnoj Gori da se vrate u crkve i hramove i da pozovu vernike da služe i borave u hramovima, da ih ne pozivaju na pružanje otpora vlastima u odnosu na ovaj zakon, jer se iz crkva i hramova i njihovih liturgija izlazi na ulice, projektuju se neredi i napadi na policijske službenike, građane i imovinu - rekao je Marković.


Crnogorski premijer poslao je “poslednju opomenu” Mitropolitu crnogorsko-primorskom gospodinu Amfilohiju.


- Mitropolitu crnogorsko-primorskom savetujem da ne podstiče nezadovoljsvo i nerede. Ovo je poslednja opomena. Crna Gora i državne institucije neće dozvoliti izazivanje nereda, napade na državne službenike i na policiju i ugrožavanje imovine i ugrožavanje prava drugih građana - rekao je Marković.


POSLE PREMIJERA PRETI I DIREKTOR POLICIJE


Posle premijera Duška Markovića koji se drznuo da pripreti mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, nove pretje gnevnom narodu stigle su od direktoravUprave policije Veselina Veljovića.

PROČITAJTE JOŠ: Latinka, Kučan, Čanak, Sonja Biserko, Nataša Mićić i Čeda brane Mila od Srbije: Evo ko sve osuđuje “Ugrožavanje mira od strane Beograda“


On je kazao da neće dozvoliti napade na policijske službenike koji izvršavaju radne obaveze i zadatke u skladu sa zakonom.


- Nasilje će dobiti efikasan odgovor. Na svaki oblik ugrožavanja naših pripadnika, energično ćemo odgovoriti. Prolivena krv policijskih službenika neće ostati nekažnjena”, rekao je on.


Veljović smatra da odgovornost moraju nositi i oni koji pozivaju na nasilje i vandalizam pod plaštom odbrane svetinja. Prema njegovim rečima, očigledni su pokušaji sa strane da se radikalizuju bezbednosne prilike u CrnojGori.


- Svi koji zapaljivom retorikom uznemiruju građane i izazivaju nespokoj porodica, snosiće posledice ako neko strada. Uprava policije će svim raspoloživim sredstvima učiniti sve što je potrebno da zaštiti sve građane i neće dozvoliti narušavanje bezbednosti u državi. Pozivamo građane da odgovorno cene dešavanja i moguće posledice pokušaja zloupotrebe od strane neodgovornih pojedinaca i suludih ideja, kazai je Veljović, koji je "video" neprijatelje sa strane...