BiH konačno dobila vlast: Formiran Savet ministara BiH

Novosti Online/ S. M.

23. 12. 2019. u 16:13

БиХ коначно добила власт: Формиран Савет министара БиХ

Skupština BIH

Za novi saziv Saveta ministara BiH glasalo je 29 poslanika, osam poslanika je bilo protiv, dok se jedan poslanik suzdržao od glasanja

TEŠKI i na trenutke bezizlazni pregovori o formiranju vlasti na nivou BiH, na relaciji SNSD - SDA - HDZ BiH, koji su trajali više od godinu dana od završetka izbora u BiH, u ponedeljak su u Sarajevu konačno dobili završni čin imenovanjem Saveta ministara BiH. Ovim imenovanjem je konačno zaokružen proces formiranja vlasti na nivou BiH.

Na sednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, od 39 poslanika koliko je prisustvovalo sednici, većinom glasova, i to 29 "za", a protiv je bilo devet i jedan suzdržan, Savet ministara BiH je potvrđen.

Novi saziv Saveta ministara BiH činiće ministri: iz SNSD Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova, i Vojin Mitrović, ministar za promet i komunikaciju. Bisera Turković iz SDA je ministar spoljnih poslova, a Fahrudin Radončić (SBB) ministar bezbednosti. Sifeta Podžić (DF) imenovana je za ministra odbrane, dok su ministri iz HDZ BiH Vjekoslav Bevanda, ministar finansija, Ankica Gudeljević, ministar civilnih poslova, i Josip Grubeš, ministar pravde.

Pročitajte još - “Novosti” otkrivaju: Ovi političari iz Republike Srpske idu u Savet ministara BiH

U narednom periodu očekuje se i imenovanje Mlađana Božovića, kandidata DNS za ministra za ljudska prava. On je prošao provere u SIPA, ali njegovo ime nije dostavljeno na vreme Parlamentu BiH, pa će naknadno biti saslušan pred parlamentarnom komisijom i potvrđen za ministra. Takođe će naknadno biti imenovan i Vladimir Mijatović, iz SP, za zamenika ministra bezbednosti BiH.

Predsedavajući Zoran Tegeltija izrazio je zadovoljstvo što je BiH dobila novi saziv Saveta ministara i najavio da će prva sednica biti održana 30. decembra. On se osvrnuo i na Nacrt budžeta BiH za 2020. godinu.

Tegeltija je kazao da nacrt nije gotov i da ne može ni biti dok novi saziv ne vidi taj nacrt.

- Tek kad ga ministri vide onda ćemo usaglašavati. Mislim da je realno da u prvom kvartalu imamo novi budžet. Sve zavisi od globalnog fiskalnog okvira - rekao je Tegeltija.

Inače, na sednica PD BiH, na kojoj je imenovan Savet ministara BiH, povela se žučna rasprava o izjavi nove ministarke spoljnih poslova BiH Bisere Turković, koja je pred Komisijom za pripremu izbora Saveta ministara navodno rekla da će se o članstvu BiH u NATO odlučivati na referendumu. Ipak, poslanik SDA Halid Genjac pokušao je da objasni reči svoje koleginice.

- Mislim da se njene reči o referendumu mogu shvatiti samo na način da su skoro sve zemlje NATO postale članice nakon referenduma. Najverovatnije je da će se u nekom trenutku o tom pitanju odlučivati referendumom građana. Ali, o tom potom - rekao je Genjac.

OHR: KORAK NAPRED

KANCELARIJA visokog predstavnika (OHR) saopštila je da od novog Saveta ministara očekuje da odmah počne da preduzima potrebne korake da BiH pokrene napred, u skladu sa njenim obavezama.

- Puno poštovanje i kontinuirano sprovođenje Dejtonskog sporazuma, fokusiran i ubrzan reformski put, uključujući i unapređenje ekonomije, vladavine prava, ljudskih prava i borbe protiv korupcije - to je ono što treba BiH i što se očekuje od Saveta ministara da realizuje - ističu u OHR.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije