Zakon o slobodi veroispovesti je bezočan i diskriminatorski i napravljen je kako bi Crkvi pošto poto nešto otelo.


Ovo za portal “Novosti” kaže protojerej-stavrofor Momčlo Krivokapić, dodajući da iza svega stoje Amerikanci.


- A sve kako bi se isti takav zakon primenio na Kosovu i Metohiji u otimačini srpskih crkava, manastira i ostale naše imovine. Hoće da nam otmu Dečane i druge svetinje. Poenta je u tome da Crna Gora napravi model, pa makar ga nikad ne sprovela. Vlast u Podgorici nam poručuje da nas neće terati iz crkava do pravosnažnosti presude! Ali to je nemoguće fizički, jer njih ima malo, a nas je mnogo i vrlo smo naoštreni, kaže prota Krivokapić.


Pročitajte još: Vatikan ne podržava najavljenu otimačinu Podgorice: Papa koristi i tajne kanale da odbrani SPC od namera Crne Gore


O najavljenoj poseti pape Crnoj Gori koju je saopštila Vlada u Podgorici, prota odgovara:

-On neće ovde doći dok mu za to ne da saglasnost Srpska pravoslavna crkva. To je takva praksa. Oni mogu da ga zovu koliko hoće, ali o svemu odlučuje SPC. I ako bi došao u Crnu Goru sigurno ga neće dočekati Miraš Dedeić! U pismu koje je patrijarh Irinej uputio papi nalaze se podaci koje je on dobio od mitropolita Amfilohija i papa je vrlo precizno odgovorio što se ovima na vlasti nije moglo dopasti. On traži da se sve transparentno završi, da zakonski okvir treba da bude posledica jednog ozbiljnog dogovora. Mi smo dobili ocenu Venecijanske komisije vezano za ovaj zakon i on je negativan, dok vlast manipuliše i uporno govori suprotno. Oni ne znaju šta ih je snašlo. Moj utisak je da je ovde baba dala dinar da uđe u kolo, a dala bi pet da izađe iz kola. I tako bi režim vrlo rado izašao iz priče o zakonu i o papi. Ali sami sebe su skočili u stomak - poručuje prota Krivokapić.