U PRIGRADSKOM mestu Džidžarin, ispod Starog grada, prema procenama ima oko 10.000 stabala maslina, od kojih je oko 1.000 starije od 1.000 godina. Ovaj maslinjak biće turistički valorizovan. Na turističkoj mapi Bara biće ucrtane stare masline i atrakcije iz ovog maslinjaka - ostaci Crkve Sv. Urbana, most na Suvom potoku... Takođe, mapa će sadržati i prikaz starog grada i poziciju Stare masline na Mirovici.

Sve navedeno je u okviru projekta "Kros border", koji se finansira iz programa Interreg Italija - Albanija - Crna Gora.

- Nakon završetka ovog projekta dobićemo turističku mapu na kojoj će biti predstavljeni maslinjak i Stari grad Bar, kao i ucrtana Stara maslina. To će pružiti priliku turistima da saznaju što sve mogu videti u našem gradu, tim pre što u tom maslinjaku postoje neke veoma interesantne tačke koje nisu posećene - poput starog mosta, ili Crkve Svetog Urbana - kazala je Ana Živanović, članica Projektnog tima iz Opštine Bar.


PROČITAJTE JOŠ - NOVA EPOHA ZA SVETO DRVO: Stari Bar dobija kuću maslina


U Džidžarinu, most na Suvom potoku je ulazna kapija u prirodni muzej maslinarstva, kulture i religije. Ovim rečima je dočarao građevinu s kraja 17. veka, arheolog Omer Peročević koji je i predložio da se obnovi oronula građevina čiji ktitor nije poznat.

Preko Suvog ili kako ga još zovu Perinog mosta, u Džidžarinu, ulazi se u maslinjake...

- Krajem 17. veka, kameni most je bio jedini mogući prelaz u ovom području za ljude i tovarnu stoku jer su se u tom periodu maslinjaci i te kako obrađivali, tvrdi arheolog Peročević, koji je život posvetio proučavajući običaje i tradicije civilizacija koje su se smenjivale u Starom gradu.