Vlada Crne Gore utvrdila je predlog Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, kojim se, kako je saopšteno, garantuje pravna sigurnost svakoj verskoj zajednici. Predlog će biti dostavljen Skupštini, koja bi trebalo da ga usvoji na posebnoj sednici.

Pročitajte još: Pomoć unesrećenima u zemljotresu: Mitropolit crnogorko-primorski Amfilohijhe posetio arhiepiskopa Tirane i cele Albanije Anastasija

- U potpunosti su prihvaćene sve preporuke Venecijanske komisije. Dobili smo moderan i u odnosu na okruženje veoma liberalan tekst zakona, koji omogućava da svaki građanin postupajući po sopstvenoj savesti bude ili ne bude deo neke verske zajednice, a da pri tome država štiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima Crne Gore i obezbeđuje da zakoni važe za sve - kazao je posle sednice Zoran Pažin, potpredsednik Vlade, podsetivši da je zakon koji je na snazi iz 1977. godine.

Pažin je ponovio da je vlasti bilo u interesu da kreira zakon koji će u najmanjoj meri deliti Crnu Goru.

- Imali smo susret sa predstavnicima SPC, nažalost, oni nisu prihvatili dijalog o ispunjavanju preporuka VK, uslovljavajući taj dijalog razgovorima i istovremenim donošenjem zakona o restituciji crkvene imovine i zahtevajući da se otvori rasprava o svim drugim pitanjima koja uređuje ovaj zakon, što za Vladu nije bilo prihvatljivo - dodao je potpredsednik Vlade.

Pažin je istakao da se garantuje pravna sigurnost svakoj verskoj zajednici.

- Potpuno su neosnovane i neutemeljene spekulacije da Vlada ima nameru da bilo koga iseljava iz hramova, da bilo kome otima hramove. Naprotiv. Eksplicitno je rečeno u ovom zakonu da sve verske zajednice koje su korisnici hramova i drugih objekata nastavljaju da ih koriste do odluke državnog organa nadležnog za pitanje državine, korišćenja i raspolaganja državnom imovinom. Dakle, ne događa se ništa što bi onemogućilo vernicima da uživaju svoja prava već se samo zakon usklađuje sa najvišim međunarodnim standardima - dodao je Pažin. - Zakon propisuje rok u kojem je Uprava za imovinu dužna da popiše sve ove objekte, nakon čega počinje postupak prijavljivanja, odnosno zahteva za vođenje odgovarajućeg upravnog postupka pred Upravom za nekretnine. Uprava za nekretnine je dužna da bez odlaganja obavesti versku zajednicu koja je u pitanju kako bi mogla da ostvari sva svoja procesna prava - naveo je Pažin.

NEGODOVANjE

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije pozvao je verni narod na veliki crkveno-narodni sabor 21. decembra u Nikšiću u Sabornom ramu Svetog Vasilija Ostroškog.

- Civilizovani svet čudi se kako neko može SPC, koja slavi 800 godina od utemeljenja, danas oduzimati hramove i prinuđivati je da se registruje kao sekta, kao neka novoosnovana verska zajednica, da time poništi svoju istoriju i sve što je radila kroz ovih 800 godina - podsetio je vladika Joanikije.