IZGRADNjA drugog po redu pravoslavnog hrama u Sloveniji, u Kopru, onemogućena je voljom gradskih vlasti ovog grada. Zemljište buduće crkve našlo se na meti Opštine, koja želi da ga otkupi. Lokalna samouprava Kopra je kao kompenzaciju za ovu parcelu Srpskoj crkvi ponudila prostor koji bi naizmenično koristila sa - Islamskom zajednicom.

Sveštenik Mitropolije zagrebačko-ljubljanske Dejan Mandić kaže da je o lokaciji novog hrama razgovarao sa bivšim gradonačelnikom Borisom Popovićem, koji mu je i predložio zemljište za izgradnju nove crkve, a koje je kupio ktitor budućeg hrama Mladen Milanović. Reč je o lokaciji na ulasku u grad iz pravca Ljubljane.

- Parcela ima građevinsku dozvolu, ali ne i dozvolu za sakralni objekat - navodi Mandić. - Dozvole su dobijene i 90 odsto procedure je završeno, ali je gradnja stopirana prošle godine posle promene gradske vlasti. Novi gradonačelnik Aleš Bržan ne shvata šta mi radimo, jer posredi nije ni lični, niti interes nacije, već isključivo vere. Zato oteže s potrebnim odobrenjima, jer naš zahtev politički povezuje sa bivšim gradonačelnikom.

Mandić podseća da su do Drugog svetskog rata u Sloveniji postojale tri pravoslavne crkve - u Mariboru, Celju i Ljubljani, ali da je, kako navodi, Hitlerova vojska uništila mariborsku i celjsku crkvu. Zemljište na kojem su bili hramovi nikada nije vraćeno Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

PROČITAJTE JOŠ: Stanić: Hrvati uzor Crnogorcima kako da se reše Srba

Pravoslavni vernici 70 godina su koristili samo ljubljansku crkvu, ali zbog velikog broja pravoslavaca pojavila se potreba za parohom u Kopru, kada je i jerej Mandić prešao iz Ljubljane u primorje. U Kopru živi između šest i devet hiljada vernika, uključujući Ruse i Ukrajince, kojih je sve više. SPC više od 40 godina iznajmljuje rimokatoličku crkvu, u kojoj obavlja bogosluženja, ali niko ne garantuje da korektnim katolicima neće jednog dana zatrebati.

Blagoslov za izgradnju hrama u Kopru dao je patrijarh srpski Irinej, koji je u maju prošle godine posetio Sloveniju. Radovi na izgradnji nove crkve kasne već godinu i po.

Vernici u staroj crkvi u Kopru Facebook

ŽIVELI SLOŽNO

O POSTOJANjU problema u vezi sa izgradnjom hrama u Kopru državni vrh Srbije i Republike Srpske izvestio je Nenad Dimitrijević iz Saveza Srba u Sloveniji:

- Odgovoreno mi je da problem treba rešiti što pre, jer gradonačelnik Bržan podiže tenziju između dva naroda i polarizuje društvo. Do njegovog dolaska na vlast u Kopru su sasvim lepo živeli zajedno muslimanski, rimokatolički i pravoslavni vernici.