ZAGREB
OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


NAKON godina neizvesnosti brod "Galeb", nekadašnja ploveća rezidencija bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita, kreće na novu putovanje. Iz riječke luke otplovio je do brodogradilišta u Kraljevici, gde će biti obnovljen i pretvoren u svojevrsni muzej.

Uz zvukove sirena, "Galeb" je krenuo iz Rijeke na kratko putovanje do nekoliko kilometara udaljenog brodogradilišta, uz pratnju remorkera, a zatim slede opsežni radovi koji bi trebalo da mu vrate stari sjaj. "Galeb" će biti obnovljen u sklopu velikog projekta kada Rijeka sledeće godine postaje evropski grad kulture, a obnova je najvećim delom finansirana evropskim novcem.

Dugo su trajala natezanja u Hrvatskoj treba li uopšte "Galeb" obnoviti, a sve se svodilo na političke igre levice i desnice. U međuvremenu je brod duge tradicije potpuno propao, dok je sve ono što je preostalo iz Titovog vremena prevezeno u muzej.

Tamo se čuva originalni nameštaj koji se koristio na brodu, mnogobrojna dokumenta i sve će to biti vraćeno na brod kada se i "Galebu" vrati izgled kakav je nekad imao. Obnova će koštati mnogo više nego što je bilo planirano, a i grad Rijeka će učestvovati u delu finansiranja.

PROČITAJTE JOŠ: Kolinda je “poludela plavuša”, “crvenkapica bez sluha” koja se "bedno ponaša" i ponižava državu: Pevačica žestoko isprozivala hrvatsku predsednicu (FOTO)

U planu je da se sve uradi kao što je nekad bilo, da se obnove saloni u kojima je Tito primao državnike, kao i kabine koje su koristili bivši predsednik i njegova supruga Jovanka. Posetioci će moći da razgledaju muzejski deo, a brod će pružati i ugostiteljske usluge.

Čim obnova bude završena, "Galeb" će opet zaploviti prema riječkoj luci, gde će biti stalno smešten. Radiće se i na obnovi strojarnice broda, a predviđene su i kabine gde će boraviti turisti. Na palubi će leti biti bioskop, a u dvoranama unutar broda biće organizovane razne manifestacije.

Tako "Galeb" posle svoje duge i zanimljive prošlosti postaje jedna od turističkih atrakcija, koju je prepoznala i Evropa, jer bez EU sredstava taj projekat nikada ne bi bio moguć.