PRIMENOM novih standarda bankarski sektor biće stabilniji, kontrola jača, smanjeni rizici. To je suština seta finansijskih zakona koje su poslanici podržali nakon višednevne rasprave u Skupštini. Usvojeni su zakoni o kreditnim institucijama, zaštiti depozita, i dopunjeni o stečaju i likvidaciji banaka. Zakon o kreditnim institucijama utvrđuje, između ostalog, mere iz nadležnosti organa za superviziju koje obuhvataju plan oporavka i obezbeđivanje finansijske pomoći. I drugi zakon o sanaciji kreditnih institucija predviđa osnivanje Sanacionog fonda koji će se finansirati iz godišnjih izdvajanja koji će te institucije uplaćivati u fond.

- Taj novac će se koristiti u postupku eventualne sanacije ili oporavka banaka - pojašnjeno je na sednici Parlamenta.


PROČITAJTE JOŠ:
Fotografija pacijenta i dve obnažene žene u psihijatrijskoj bolnici šokirala je sve: Zbog propusta u radu pokrenut disciplinski postupak protiv tehničara

Poslanici su prihvatili i Zakon o zaštiti depozita. Cilj je, kako se konstatuje, da se zaštite štediše u slučaju stečaja ili likvidacije banke. Propisano je da se garantovani depozit poveća sa 50.000 na 100.000 evra uz mogućnost isplate dodatnih 30.000 u posebnim slučajevima.

- Osnovni cilj Zakona o zaštiti depozita je da se zaštiti deponent od gubitka uloga u slučaju stečaja banke. U takvim situacijama isplata će biti efikasna i u propisanim rokovima - poručeno je tokom rasprave u Parlamentu.

I naravno taj zakon izazvao je najviše polemike, zbog dve banke - IBM i Atlas, koje su početkom ove godine otišle u stečaj.

Iz Fonda za zaštitu depozita je još jednom ponovljeno da je ta institucija bila na visini zadatka i da su uspešno realizovali isplatu deponenata nakon što je u januaru, a kasnije i u aprilu uveden stečaj u Invest banci Montenegro i Atlas banci.

- Deponentima Atlas banke do sada je isplaćeno 79,7 miliona od ukupno 90,2 miliona evra. Što se tiče IBM-a isplatili smo 21,3 miliona, dok je ukupno potraživanje 22,3 miliona. Ukupno 101 milion za 11.000 deponenata u te dve banke - naveo je pred poslanicima Predrag Marković, direktor Fonda za zaštitu depozita.

Tokom rasprave u Skupštini je saopšteno i to da će odluku o stečaju, odnosno likvidaciji banke donositi Savet Centralne banke.

RAZVLAŠĆIVANjE

POSLANIK DF Branko Radulović konstatovao je da se ovim propisom razvlašćuje guverner Radoje Žugić.

- Do sada nisu hteli da vas smene jer ste podobni za ovu vlast, ali ovim zakonom vas razvlašćuju - prokomentarisao je Radulović.


PROČITAJTE JOŠ:
Bombom na kuću: Policija u Podgorici rasvetlila napad

I GUVERNER SASTANČIO SA KNEŽEVIĆEM

I RAŠKO Konjević (SDP) pitao je guvernera da navede kada se sastajao u Podgorici sa vlasnikom jedne banke i zašto nije ranije rešavao problem.

- Menjajte zakone ako mislite da je previše moći koncentrisano u funkciji guvernera. Tačno je, sastao sam se sa Duškom Kneževićem više puta u nameri da pomognem da se situacija reši i da se loš uticaj ne prenese na ostatak bankarskog sektora. Nikada nisam uzeo nijedan cent, niti je bilo ikakve ucene - odgovorio je guverner Žugić.